ANUAL, POLUAREA ESTE RESPONSABILĂ DE 3,2 MILIOANE DE NOI CAZURI DE DIABET DE TIP 2

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Washington, citați de descopera.ro, susțin că poluarea aerului este responsabilă de apariția a 3,2 milioane de cazuri noi de diabet zaharat de tip 2 în fiecare an, la nivel global.

„Estimăm că aproximativ 14% din cazurile de diabet la nivel mondial apar din cauza nivelului ridicat al poluării, respectiv 1 din 7 cazuri.

Cea mai mică formă de particulă de poluare, numită PM 2.5, este deja asociată cu un risc crescut de boală cardiacă, boală pulmonară, boală renală și alte boli și a contribuit, în 2015, la circa 4,2 milioane de decese premature.

PM 2.5 este un mix de fragmente solide și picături lichide aflate în suspensie în aer, care, uneori, poate fi observată cu ochiul liber ca o ceață.

În ultimii ani, au apărut dovezi că particulele, când sunt suficient de mici, intră din plămâni și în sistemul vascular. Ajung în ficat, în pancreas, în rinichi. Aceste particule sunt toxice. Irită țesuturile, le afectează, creează stres oxidant și inflamație.

Diabetul zaharat de tip 2 este asociat cu obezitatea și cu procesul de îmbătrânire și apare atunci când pancreasul nu poate produce sau procesa suficient hormon de insulină. Pentru a realiza legătura dintre poluare și diabetul zaharat de tip 2, am analizat datele a 1,7 milioane de veterani americani fără diabet, comparând nivelul de PM 2.5 din zona în care locuiesc cu riscul de a fi diagnosticați cu această boală în următorii 8 ani și jumătate, în medie", afirmă oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu