Decalogul, rugăciunea și... „nimicul"

Distribuie pe:

„De ce să-ți cer, ție, domnule oarecare, / Acolo sus cocoțat, din întâmplare, / Dreptul de a-mi iubi țara neîncetat, / Când tu, pentru ea nu ești decât un nimic, Om politic, care a distrus-o mereu,/ După placul său. // E drept, eu am știut mult mai târziu, / Că m-am născut în această țară, / Când mama, bolnavă, / Mi-a spus într-o târzie primăvară, / Să-mi iubesc glia strămoșească, /Ca pe bolta cerească, În glia în care murit-au străbuni, / Secerați de săbii și gloanțe, / Mânuite de turci și de huni. // Tu, domnule, care, venit de nicăieri, / Cu bani și false averi, / Conduci o țară ce nu-ți aparține / Și o împarți adesea după interese meschine, / Ar trebui să știi că politica ta, / Calcă-n picioare dragostea mea, / Pentru țara în care tata a luptat, / În războaie mondiale, neîncetat…./ Ce păcat de această sfântă și preafrumoasă glie, / Condusă de trădători și iubitori de bani, în cecuri de-o mie. // Ce nu-și mai frânează nici pofta, nici ura. // Mă rog ție, Doamne, închide-le gura, / Prin care patriotismul proclamă, / Ca-ntr-o falsă reclamă. // Mă rog ție, Doamne, oprește-i odată, Și fă din România o țară curată, / În care țăranul sărac, să zâmbească iar, / Trăgând cu plugul brazda-n hotar, / Și-n satul său așezat în vale, / Bătrânele să cânte priceasna cea mare. „Ce-i asta?"

Iacob Oniga membru al Ligii Scriitorilor Români și al Uniunii Scriitorilor Europeni din Republica Moldova, prezență activă în cadrul cenaclurilor din Baia Mare; debut literar cu poezii în cotidianul „Opinia" din Baia Mare în 1997-continuând până-n anul 2002; în 2003 îi apare prima carte-jumătate proză și jumătate poezie cu titlul „Am fost odată pe pământ"; în 2014 apare proza „Câștigă fără să ucizi" în 2016 volumul de poezii „Iubiri dintr-un sertar" - cărți tipărite la Editura „Eurotip" din Baia Mare. Scriitorul abordează o largă paletă tematică; de la iubirea naturii la iubirea țării și a poporului din care face parte, de la credința creștină la întrebări filozofice ce-și așteaptă răspunsul; de la tradiție la modernitate - se înscrie în noul curent literar teoretizat la noi de reputatul scriitor Al. Florin Țene și anume curentul „proglobmodern"

***

„Rugăciunea trebuie însoțită de dragoste. O rugăciune fără dragoste este ca o pasăre fără aripi; i se pare că-i frumoasă, dar n-are aripi și nu poate zbura".

Anfilohie Hotiniul (1730-1800), autorul primei lucrări de geografie, traducător al unor lucrări de aritmetică, călugăr moldovean, episcop de Hotin din cadrul Mitropoliei Proilaviei, aflată în jurisdicția canonică a Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol. A studiat la Roma matematica, după care a fost la Academia duhovnicească de la Kiev, iar la Mănăstirea Secu a fost călugărit. Mult timp a stat la Mănăstirea Zagavia din comuna Scobinți, de lângă Hârlău. A fost de asemenea și profesor la Huși. A încetat din viață în jurul anului 1800 și este înmormântat la Mănăstirea Zagavia. A tradus și adaptat mai multe lucrări: Gramatica teologhicească, De obște gheografie, Elemente aritmetice arătate firești. În manuscris a rămas: Gramatica fizicii, Despre aritmetică. Din punct de vedere științific, cărțile lui Amfilohie sunt deosebit de interesante, deoarece prezintă noțiuni noi, cum ar fi legile mecanicii clasice formulate de Newton.

***

„Decalogul (cele zece porunci) interzicea nu eroarea (greșeala), ci Minciuna. Minciuna ascunde adevărul, eroarea îl caută."

Henri Wald (1920 - 2002), filosof, profesor, logician, și eseist român. S-a născut într-o familie de mici comercianți din București. La vârsta de 16 ani a început să fie preocupat de filosofie în urma audierii unor prelegeri a unui profesor. A fost nevoit să părăsească liceul în 1940 din cauza legilor anti-evreiești și discriminatorii. El a studiat la un colegiu privat pentru studenți evrei. Din punct de vedere al opiniilor politice era un comunist și antifascist radical. A servit într-un detașament de muncă forțată datorită faptului că era evreu, în cel de-Al II-lea Război Mondial. A absolvit Facultatea de Filosofie la Universitatea din București, unde a și devenit, ulterior, profesor de filosofie. A murit la vârsta de 80 de ani.

***

P.S. „Dacă ați înviat împreună cu Hristos... cugetați cele de sus, nu cele de pe pământ; căci voi ați murit și viața voastră e ascunsă cu Hristos întru Dumnezeu. Iar când Hristos, Care este viața noastră, Se va arăta, atunci și voi, împreună cu El, vă veți arăta întru slavă" (Coloseni 3, 1-4).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Lasă un comentariu