UN COPIL DIN CARAȘ-SEVERIN PLEACĂ DE LA TÂRGU-MUREȘ CU O INIMĂ NOUĂ!

Distribuie pe:

După o intervenție de aproximativ nouă ore, un copil de 15 ani din județul Caraș-Severin, suferind de insuficiență cardiacă, a primit, în noaptea de marți spre miercuri, un cord nou de la un alt copil, de 14 ani, din Oradea, victimă a unui accident rutier. Transplantul a fost efectuat la Institutul de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu-Mureș, de către prof. dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului.

„Am reușit să efectuăm un transplant cardiac la un copil de 15 ani, care, încă din copilăria mică a fost operat într-un alt centru cu probleme cardio-vasculare și care, pe parcurs, a dezvoltat insuficiență cardiacă. De ceva mai mult de un an este pe lista noastră de transplant cu acest diagnostic de insuficiență cardiacă în stadiu ireductibil și suntem foarte bucuroși că am reușit să efectuăm această intervenție. Din păcate, donatorii la această grupă de vârstă sunt foarte rari. Aș vrea să subliniez o apreciere a gestului nobil al familiei aparținătoare care a fost de acord să doneze și prin acest gest să salveze alți trei, patru sau cinci copii", a declarat prof. dr. Horațiu Suciu, citat de Agerpres. Ficatul copilului din Oradea a ajuns la București, iar rinichii la Cluj-Napoca și București.

Operația a început marți la ora 17.00, cordul a ajuns la ora 19.00 cu un elicopter SMURD, după ce a fost prelevat de la un copil din Oradea, și s-a încheiat miercuri în jurul orei 2.00, decurgând fără incidente, a detaliat prof. dr. Horațiu Suciu.

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a precizat că transplantul de organe la copii este foarte rar, ultimul astfel de caz înregistrându-se în 2011, când s-a făcut un transplant la o fetiță de 3 ani.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că, pe fondul scăderii dramatice a numărului de donatori, în cel mult două luni, va fi elaborată o nouă propunere de lege a transplantului, sens în care, în viitorul foarte apropiat se va semna un ordin de înființare a unui grup de lucru pentru elaborarea acestui proiect.

Potrivit ministrului de resort, din 2014 până în prezent, numărul donatorilor reali a scăzut de la 138 la 30.

Lasă un comentariu