Castelul Teleki din Gornești așteaptă, în acest weekend, vizitatorii cu un bogat program cultural

Distribuie pe:

Astăzi, 21 iulie 2018, va avea loc a VIII-a ediție a Zilei Castelului din Gornești, care oferă un program cultural bogat pentru familii și pentru persoanele pasionate de castele și istorie. Nu se vor plictisi, însă, nici cei care doresc doar să se relaxeze în atmoserfa idilică a domeniului Teleki!

Castelul Teleki își va deschide porțile la ora 10.00, apoi de la 10.30 va avea loc vernisajul expoziției fotografice „Castel în Transilvania". Expoziția face parte dintr-un proiect mai amplu, derulat de Grupul PONT, ce poartă același nume, „Castel în Transilvania". În ultimii doi ani, fotograful Tamás Szabó a parcurs fiecare colț al Transilvaniei pentru a documenta starea actuală a castelelor și conacelor. Din acest material au fost selectate pozele care formează această expoziție care, după mai multe itinerarii, a ajuns și la Gornești.

Începând cu ora 11.00 vom vernisa o altă expoziție fotografică, intitulată „Fragmente", care aduce în fața publicului secvențe din viața ce se desfășoară la Castelul Teleki din Gornești, așa cum au fost ele surprinse de Raluca Pascalău și Alex Csaba Nistor, doi dintre participanții la workshop-ul interdisciplinar „Școala de Vară la Castel". „Fragmente" este o colecție de reflexii complementare ale unui arhitect și unui artist, prin care vă propunem să explorați diversele fațete ale domeniului de pe valea Mureșului. În cadrul expoziției veți găsi râul și lunca acestuia, parcul ce înconjoară castelul, detalii din interiorul și exteriorul clădirii istorice, texturi și naturi statice, precum și nostalgia și optimismul ce domină întregul spațiu. Expoziția face parte din programul cultural „Școala de Vară la Castel", o serie de workshop-uri pluridisciplinare prin care Asociația ARCHÉ își dorește să educe studenți și tineri specialiști în probelmatica protejării și conservării patrimoniului construit. Expoziția a fost realizată cu co-finanțarea Administrației Fondului Cultural Național.

Pentru ziua porților deschise am pregătit un program variat pentru familii și, în special, pentru copii. Începând cu ora 11.00, copiii pot participa la un joc de aventură, iar de la ora 14.00 pot învăța lucruri noi în cadrul atelierelor meșteșugărești. Între orele 11.00 și 13.00, copiii se pot plimba cu trăsura în parcul castelului, pot învăța cum să facă baloane de săpun uriașe sau pot participa la diverse jocuri. Programele pentru copii sunt organizate de către Asociația Creactivity.

După-amiază, de la ora 16.00, scamatorul Belloni va fermeca publicul de la Gornești cu spectacolul „Magicianul și bagheta magică", o producție interactivă care se adresează atât copiilor, cât și adulților.

La ziua castelului vom proiecta documentarul istoric „Ultima doamnă-mare", care prezintă viața aventuroasă a contesei Mikes Johanna din Zăbala. Filmul lansat în 2018 a fost regizat de Zsolna Ugron și Lívia Bertha. La ziua castelului va fi prezent unul dintre actorii filmului documentar, doamna Heather McGiffin, soția antropologului Géza Teleki, fiul contesei Mikes Johanna. Invitata noastră specială va povesti despre soțul ei și despre viața familiei.

Începând cu ora 17.30 va avea loc spectacolul de dans popular al Ansamblului Bokréta din Periș, care va fi urmat de spectacolul de dansuri renascentiste ale Ansamblului Passeggio din Cluj-Napoca. Fundalul muzical va fi asigurat de Ansamblul de Muzică Veche Riverenza.

Ziua castelului se va încheia cu un concert susținut de Nóra Tasi și Péter Sárosi. În piesele ei, Nóra Tasi îmbină muzica ușoară cu elementele muzicii jazz, iar în repertoriul formației se găsesc atât compoziții proprii, cât și piese de jazz consacrate. La Ziua Castelului ne vor încânta cu o varietate de ritmuri prin melodii pop, blues, bossa nova și reggae.

Evenimentul este organizat de Asociația Castel Teleki în parteneriat cu Asociația Creactivity, Asociația ARCHÉ și Grupul PONT, și este realizat cu sprijinul Fondului Bethlen Gábor, Consiliul Județean Mureș și Fundației Communitas.

Puteți accesa programul detaliat al Zilei Castelului din Gornești pe pagina de Facebook a evenimentului:

https://www.facebook.com/events/235634767261438/

Lasă un comentariu