O DEZBATERE NECESARĂ

Distribuie pe:

Domnule președinte,

Domnilor vicepreședinți,

Doamnelor și domnilor consilieri,

Cu respect vă adresez rugămintea de a-mi acorda atenția dvs pentru a urmări propunerea pe care urmează să o argumentez și să o formulez în cele ce urmează.

Ședința din 28 iunie a. c. a Consiliului Județean Mureș a marcat, din punct de vedere cronologic, ajungerea la jumătatea mandatului 2016-2020 în componența actuală - ceea ce dă posibilitatea efectuării unei evaluări a activității depuse. Această evaluare poate fi făcută după diverse criterii, în funcție de aspectele care se doresc a fi evidențiate.

Din poziția de consilier, în care mă aflu, am să încerc să vă prezint, în cele ce urmează, o statistică care, în opinia mea, poate să fundamenteze una din perspectivele din care poate fi privită activitatea Consiliului Județean Mureș atât de noi, dar mai ales de către cetățenii județului nostru, care ne-au delegat să-i reprezentăm în acest organism.

În cei doi ani de activitate, actualul consiliu a adoptat un număr de 398 de hotărâri care stau, din punct de vedere juridic și administrativ, la baza activității efectuate. Structura acestora, după natura lor, a fost, în aprecierea mea, următoarea: 221 - (55,52%) pentru reglementarea unor probleme de natură administrativă; 84 - (21,10%) pentru rectificări de buget, respectiv probleme de natură pur financiară; 19 - (4,77%) pentru probleme de patrimoniu; 33 - (8,50%) pentru avizarea, respectiv actualizarea, unor indicatori tehnico-economici pentru diverse proiecte; 7 - (1,80%) pentru aprobarea depunerii unor proiecte; 22 - (5,52%) pentru avizarea unor parteneriate în realizarea a diverse activități; 11 - (2,88%) pentru avizarea unor activități de natură culturală proprii ale Consiliului Județean Mureș; 1 - (0,025%) pentru acordarea de distincții.

Accept faptul că încadrarea hotărârilor în structura prezentată mai înainte poate suferi ușoare corecții într-o altă examinare.

Cu toții am avut posibilitatea să parcurgem în mass-media bilanțul activității Consiliului Județean Mureș prezentat de dl președinte Péter Ferenc în cadrul unei conferințe de presă, susținută în mod singular de domnia sa, la data de 13 iulie 2018.

Din prezentarea detaliată făcută a reieșit faptul că ponderea cea mai mare a activității primilor doi ani de mandat s-a concentrat pe dezvoltarea și finalizarea unor proiecte de infrastructură inițiate, respectiv aflate în diverse stadii de evoluție, din mandatele anterioare.

Personal, consider că în cea de a doua jumătate a actualului mandat, preocupările Consiliului Județean Mureș pentru identificarea și generarea de noi strategii, studii și proiecte care să fundamenteze dezvoltarea socio-economică a județului nostru ar trebui să fie mult amplificate. În acest sens, o dezbatere în viitorul apropiat pe această temă în Consiliul Județean Mureș, într-un cadru formal, o apreciez ca fiind binevenită.

Închei făcând apel la o maximă latină care spune: Carpent tua poma nepotes (Ad litteram: Nepoții îți vor culege roadele) cu sensul mai larg: Omul nu trebuie să se gândească numai la dânsul, ci și la urmași: nu numai la clipa de față, ci și la viitor.

Vă mulțumesc pentru atenție.

(Alocuțiune prezentată în ședința Consiliului Județean Mureș, din 25 iulie 2018)

 

Lasă un comentariu