„Credință și Unire", icoane, portrete - Mesaje ale Grupului de iconari sângeorzeni din județul Mureș, la Duruitoarea Veche din Raionul Rîșcani a Republicii Moldova

Distribuie pe:

Frumoși sunt oamenii și frumoase sunt realizările lor atunci când Bunul Dumnezeu le îndrumă calea, atunci când pentru semeni mai seamănă câte un grăunte de speranță. Nimic nu poate opri voia Domnului, nimic din ceea ce este pământesc nu se poate realiza fără credință. „Credință și Unire", să nu uităm Unirea izvorăște din Credință, din suflete pline de iubire, și chiar dacă hotarele ne despart, și noi, românii din România, și românii din Republica Moldova, avem același sânge, simțim la fel și avem același trecut zbuciumat. Frați de-același sânge, despărțiți, dar nu dezbinați de roata vieții, uniți pentru câteva zile prin creație și întru slava Domnului, au pictat icoane pe sticlă, s-au împrietenit și au sfărâmat toate barierele.

În tabăra de creație, pictori iconografi din România: Eugen Bărăian, Claudia Bărăian, Balázs Krisztina, Maria Mera, Orbán Ferencz, Oroian Rita, Oroian Ioan, Klara Pădurean și Ioan Titieni și pictori iconografi din Republica Moldova: Sergiu Briceag, Liliana Starciuc, Rodica Cucuietu, Svetlana Raifura, Ioan Serghienco, Daniela Petrova, Zinaida Banari, Ariadna Sanduța și Ivan Roșca au realizat, cu drag, icoane nemaipomenite, în satul Duruitoarea Veche din Raionul Rîșcani din Republica Moldova. Gazda, Asociația „Moștenitorii", cu sediul în municipiul Bălți, al cărui director este respectabilul domn Nicolae Muscalu, s-a îngrijit ca atmosfera să fie caldă și prielnică creației. Au sprijinit efortul gazdelor și organizatorii: domnul Eugen Bărăian, preot paroh, domnul Ilarie Gh. Opriș, președinte al Asociației „Sfântu Gheorghe", și doamna Klara Pădurean, artist plastic și coordonator artistic al Taberei de Pictură a Icoanelor pe Sticlă.

Pe lângă tabăra de pictură, La Muzeul Istoric-Etnografic a Secției Culturale Rîșcani a Ministerului Culturii Republicii Moldova a avut loc Expoziția Proiectului „Între Credință și Unire" a artistei Klara Pădurean, înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, OSIM, în 24 iulie 2018, proiect dedicat Centenarului Marii Uniri. Acest deosebit eveniment, organizat de Parohia Ortodoxă „Sfinții Împărați Constantin și Elena" Sângeorgiu de Mureș, din județul Mureș, a trezit simțăminte, amintiri și trăiri frățești. Cu această ocazie, doamna Emilia Garbuz, șef secție de cultură Rîșcani, doamna Ala Salagor, custode șef al muzeului, doamna Iordache Svetlana, director, domnul director Nicolae Muscalu, domnul Eugen Bărăian, preot paroh în Sângeorgiu de Mureș, și domnul Ilarie Gh. Opriș, președinte al Asociației Culturale „Sfântu Gheorghe", și-au arătat respectul, admirația și au apreciat icoanele realizate de artista Klara Pădurean. Aceste icoane, de o rară frumusețe, călăuze ale sufletelor, au unit credincioși, de-același sânge, din România și din Basarabia.

Expoziția de portrete dedicată Centenarului Marii Uniri, a artistei Maria Mera, organizată în perioada 23-29 iulie 2018, în colaborare cu Asociația Obștească „Moștenitorii" din Republica Moldova, Costești-Duruitoarea, din raionul Râșcani și Parohia Ortodoxă „Sfinții Împărați Constantin și Elena" a completat evenimentele culturale desfășurate dincolo de Prut. Portrete realizate cu un deosebit rafinament, personalități reprezentative din trecutul nostru și care nu lasă perdeaua timpului să ne întunece memoria.

Pentru aceste realizări trebuie să mulțumim domnului Ilarie Gh. Opriș care, neobosit, prin curajul și dăruirea dânsului a fost, și acum, sufletul acestor activități culturale. Datorită dânsului, grupul de iconari sângeorzeni au transmis tradiția picturii icoanelor pe sticlă basarabenilor. Mesageri culturali, mesageri ai obiceiurilor și tradițiilor românești, grupul de iconari sângeorzeni au dus faima României fraților noștri de dincolo de Prut, ne-au făcut cinste, au legat punți invizibile care nu vor putea fi dărâmate, și care vor menține vie suflarea românească.

Cinste lor!!! Cinste grupului de iconari sângeorzeni!!!

 

Lasă un comentariu