Emisiune numismatică: 140 DE ANI DE LA UNIREA DOBROGEI CU ROMÂNIA

Distribuie pe:

Banca Naționala a României anunță că a lansat în circuitul numismatic, începând cu data de 27 august 2018, un set de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat) și o monedă din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România.

Aversul monedelor din aur, din argint, din tombac cuprat și din alamă redau scena trecerii armatei române în Dobrogea, reprezentată alegoric în litografia artistului plastic Henryk Dembitzky; inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală, respectiv „100 LEI” - moneda din aur, „10 LEI” - moneda din argint și moneda din tombac cuprat, și „50 BANI” - moneda din alamă, stema României și annul de emisiune „2018”.

Reversul este comun tuturor celor patru monede și prezintă portretul ecvestru al lui Carol I, inscripția în arc de cerc „140 DE ANI DE LA UNIREA DOBROGEI CU ROMANIA” și anul evenimentului aniversat „1878”.

Monedele vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent, iar seturile de trei monede vor fi însoțite de broșuri de prezentare redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Tirajul emisiunii este de 200 de seturi de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat) și de 5.000 de monede din alamă, pentru colecționare, iar prețurile de vânzare sunt 1.960 de lei (exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare) – pentru setul de trei monede, și de 10 lei - pentru moneda din alamă.

Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de trei monede și a monedelor din alamă se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

 

Lasă un comentariu