SUNTEM INTERESAȚI DE PĂREREA CELOR DIN JUR ÎNCĂ DE LA VÂRSTA DE DOI ANI!

Distribuie pe:

Deși întotdeauna s-a considerat că perioada copilăriei este plină de inocență și lipsită de presiune socială, când copiii acționează în mod natural în funcție de instinct, un studiu recent al oamenilor de știință americani de la Universitatea Emory din Atlanta (Georgia), citați de descopera.ro, demontează această idee și susține că, încă de la vârsta de numai doi ani, copiii încep să fie interesați de părerile celorlalți și sunt predispuși să își schimbe comportamentul pentru a-și apăra... reputația.

“În studiul nostru, am testat cum funcționează anxietatea socială, astfel încât am efectuat mai multe experimente care au implicat 144 de copii, cu vârste cuprinse între 14 și 24 de luni, concluzia fiind că anxietatea socială apare mult mai devreme decât se credea anterior.

Faptul că suntem sensibili la privirile și la părerile altora este ceva specific uman. La baza acestei caracteristici stă preocuparea noastră pentru propria imagine și reputație și are legătură cu teama de respingere, unul dintre principalele motoare ale psihicului uman. Creșterea popularității rețelelor sociale a demonstrat cât de îngrijorați sunt adulții de imaginea lor.

În cadrul unuia dintre experimente, le-am arătat copiilor cum să controleze de la distanță un robot, folosind o telecomandă. Ei au fost mult mai jenați și mai rușinați în momentul în care unul dintre cercetători îi supraveghea.

În cadrul unui alt experiment, am folosit două telecomenzi pentru a face jucăria să spună fie “Wow, nu e grozav?”, fie “Ups, o nu!”. Astfel, am descoperit că micuții folosesc telecomanda care stârnește o reacție negativă mai mult în momentul în care nu sunt vizionați.

Până la vârsta de 24 de luni, copiii nu numai că sunt conștienți de judecata celorlalți, ci își și schimbă comportamentul pentru a primi un răspuns pozitiv din partea persoanei care îi privește”, explică specialiștii americani.

Lasă un comentariu