“JURNAL DE CĂLĂTORIE IBERIC...”

Distribuie pe:

RODICA OLTEANU este artistul plastic care a răzbit în profesie prin har, muncă și talent, dar și datorită sufletului său cald și mare, încărcat cu iubire pentru semeni, mereu trăitoare fiind sub umbra ocrotitoare a divinului ceresc. După ce s-a realizat profesional, domnia sa a vrut să verifice cât de autentic și de adevărat este succesul său, motiv pentru care a ,,emigrat” benevol în Spania, unde a trăit mai mulți ani numai din pictură, într-un cuvânt, numai din harul și munca ei.

Și nu a fost ușor, dar amintim faptul că doar după 7 luni de ședere în această țară, localnicii, și nu românii, i-au organizat, pe banii lor, prima expoziție personală care s-a bucurat de un real succes. Așa a aflat cu bucurie și speranță că talentul și valoarea ei sunt autentice.

Acesta este portretul pe care i l-a “creionat” moderatorul activității, domnul prof. DIMITRIE POPTĂMAȘ, în data de 4.09.2018, la Centrul Cultural ,,Emil Dandea” din Tg.-Mureș, atunci când a prezentat-o pe doamna prof. RODICA OLTEANU, acum în calitate de autor al cărții - “Jurnal de călătorie iberic - VIAȚA DE EMIGRANT”, lansată cu acest prilej.

Despre carte au vorbit mai întâi dl. prof. dr. VALENTIN MARICA, un critic exigent, care a făcut câteva remarci foarte pertinente, care au cuprins în ele esența acestei scrieri și anume: “Cartea este punctul de trecere de la artă la literatură, motivul și subiectul contopindu-se unul în altul, lucrarea fiind un “jurnal intim cu mai multe formule expresive, cu mai multe tonuri cromatice și niveluri urcătoare și coborâtore, un curcubeu de sentimente, de neliniști, un continuum al necunoscutului, al tainei, al misticului”.

Cartea “se rostește pe sine cu tot adevărul său, mereu sub ochiul lui Dumnezeu cela prezent în tot și-n toate lucrările autoarei”. Consemnările zilnice în acest autentic jurnal ,,au savoare, transmit informații, sentimente, trăiri autentice intense, într-o țară străină, într-o lume străină, îmblânzită și umplută cu dragoste și afectivitate doar prin talent plastic, prin cuvânt, prin comportament”. Autoarea a fost mereu ,,îndrăgostită sincer de tot și toate câte a putut cuprinde în sufletul ei simțitor, pentru ca, mai apoi, să ni-l dea nouă prin farmecul cuvântului”, esența cărții fiind “o călătorie spre ea însăși”.

Remarcăm faptul că domnul Valentin Marica a dat, ca nimeni altul, expresia sentimentului care te încearcă citind această carte, fără să aibă în ea pic de ură, de resentimente pentru condițiile precare oferite românilor de către autohtoni, ci doar acea iubire iertătoare care poate schimba de-atâtea ori lumea.

Doamna RODICA PUIA, în cuvântul său, a caracterizat cartea ca fiind una de suflet, de smerenie, de taină, de credință, prin care autoarea s-a verificat pe sine însăși dacă e în stare să pătrundă în sufletul cititorilor, să le transmită simțămintele și trăirile sale în diverse situații în care se află în acel loc străin, între străini.

Apoi, cartea aceasta este expresia spiritului, talentului și vocației de împăciuitor și iubitor de semeni al românilor, de conviețuire în liniște și pace oriunde, oricând și cu oricine, virtute și însemn de bun creștin, drept și răbdător, iar mesajul cărții este ,,să ne iubim și să iertăm, dacă vrem să trăim în liniște și pace în această mincinoasă și păcătoasă lume”.

Doamna VIORICA HERDEANU, critic de artă, ne-a furnizat câteva date cu referire la parcursul talentatei noastre autoare în diferite ipostaze: ca profesor, ca pictor, ca scenarist, ca și colaborator al ziarului “Cuvântul liber” pe timpul cât s-a aflat în Spania, iar acum ca autoare de carte, toate acestea făcându-le cu drag, cu suflet, cu talent, lăsând în urma ei doar lucruri frumoase și prieteni dragi. Sub semnul harului ei artistic, inima ei s-a transpus în literatură, cu mult succes, învingând singurătatea în mijlocul unor necunoscuți, care până la urmă i-au devenit buni prieteni.

Autoarea RODICA OLTEANU a caracterizat demersul ei literar ca fiind o încercare curajoasă de a se descoperi pe sine prin creația sa plastică, ca și prin cea a cuvântului scris, menționând faptul că doar departe de casă, printre necunoscuți, îți poți evalua și etala valoarea, calitatea ta de om. Cele trei expoziții personale pe care localnicii i le-au organizat pe cheltuiala lor, precum și faptul că a fost rechemată să predea pictura la un renumit liceu din zonă, dovedesc că harul domniei sale, comportamentul, sufletul său, bun și răbdător, au fost apreciate ca atare, acolo în străinătate unde a putut să se realizeze și să evolueze profesional, mai mult decât aici, la ea acasă. Trist, dar adevărat.

Apreciindu-i talentul literar, efortul depus pentru editarea acestei frumoase cărți de suflet, Liga Scriitorilor Români, filiala Mureș, prin președintele ei, Mircea Dorin Istrate, i-a oferit autoarei o Diplomă de suflet, seara încheindu-se într-o notă de mare simțire sufletească. Așteptăm cu nerăbdare volumul al II-lea al acestei interesante cărți.

 

Lasă un comentariu