Vești bune de la Apele Române Mureș

Distribuie pe:

Pârâul Pocloș, ce desparte municipiul reședință de județ aproape în două, era să rămână anul acesta necurățat. Consecința unei astfel de decizii ar fi fost o notă extrem de proastă atât pentru conducerea Primăriei, cât și pentru cea a Administrației Bazinale, două instituții care cad cu greu la o înțelegere atunci când este vorba de a “pune mâna pe lopată”. Prima instituție are dreptate, invocând Apele Române drept proprietară a Pocloșului, dar uită că o bună parte din gunoaiele extrase din albie sunt opera unor cetățeni ai urbei, cărora ar trebui să le controleze mai îndeaproape “gesturile”, prin forțele de ordine de care dispune. A doua instituție nu se poate dezice de aluviunile depuse pe fundul albiei, aduse din amonte, ca fenomen natural, și care constituie solul pe care cresc buruieni și mătasea broaștei, întreținând astfel un mediu de fermentație și putrefacție, cu mirosuri pestilențiale care se simt pe alei și, uneori, ajung și în casele limitrofe.

Trebuie să recunoaștem că anul acesta atât noi, ca presă, dar și unii cetățeni afectați, a trebuit să ducem o dificilă muncă de lămurire pentru ca această lucrare să fie realizată negreșit.

Îmbucurător este faptul că proprietara Pocloșului, Apele Române, a decis, în cele din urmă, ca albia acestuia să fie complet curățată, ceea ce înseamnă și decolmatarea ei. Informația ne-a fost transmisă în numele conducerii Administrației Bazinale de către purtătorul de cuvânt al acesteia, dl Călin Fokt. Interlocutorul nostru ne-a precizat că de data aceasta lucrarea va dura mai mult, ea va începe manual, urmând ca apoi să intre în acțiune și “mecanizatele”, inclusiv macaraua de mare tonaj care se află în prezent antrenată în alte lucrări de mare amploare.

Ceea ce ne-a rugat să transmitem atât cetățenilor, cât și conducerii Primăriei Târgu-Mureș, este o mai mare grijă în păstrarea curățeniei malurilor și albiei Pocloșului, lucru pe care până în prezent nu l-au dovedit cu certitudine. Din acest motiv, numeroase au fost cazurile când au fost trimise echipe pentru adunarea obiectelor și gunoaielor aruncate cu nesăbuință de unii cetățeni, și care dau o proastă imagine acestui pârâu, ca parte a orașului. Acest fenomen se întâmplă des mai ales în zona Piața Dacia (vezi foto). De asemenea, Poliția locală să acorde o mai mare atenție albiei și celor care comit asemenea fărădelegi. Pentru că aceste lucrări sunt foarte costisitoare și nu lipsite de riscuri, exemplu fiind situația de acum doi ani, când s-a surpat podul de pe str. Budai Nagy Antal.

Este de amintit și faptul că Administrația Bazinală Mureș a demarat în anii precedenți un amplu proces de modernizare a albiei Pocloșului. O lucrare de mare anvergură și costisitoare, cu care s-a ajuns până la podul de pe B-dul 1 Decembrie 1918. Sperăm că în viitorii ani lucrarea va continua și mai în jos, astfel încât fenomenele aluvionare vor fi eliminate, iar Pocloșul nu va mai pune probleme de igienă și de imagine.

 

Lasă un comentariu