Eveniment literar inedit, la Luduș

Distribuie pe:

Miercuri, 5 septembrie 2018, în sala mare a Casei de Cultură “Pompeiu Hărășteanu”, din Luduș, doamna prof. Rodica Olteanu, artist plastic, și-a lansat recenta sa carte, “JURNAL DE CĂLĂTORIE IBERIC. VIAȚĂ DE EMIGRANT”, apărută la Editura Media Image-2018.

În cuvântul de deschidere, doamna prof. Ana Pandrea, moderatoarea evenimentului cultural, a spus: “Pentru doamna Rodica Olteanu, jurnalul pe care ni-l dăruiește astăzi reprezintă o modalitate spirituală prin care se cunoaște pe sine și se face cunoscută semenilor. Constatăm că a reușit în demersul său pentru că L-a avut mereu aproape de sufletul său pe Dumnezeu. În România și în Spania L-a descoperit pe Dumnezeu cu ajutorul spaniolilor care au încurajat-o, în sacralitatea catedralelor și mănăstirilor iberice. Au avantajat-o calitățile personale educate în România: deschiderea spre nou, debordanta ei curiozitate, abilitatea de a-și face prieteni între intelectualii de prestanță, sinceritatea și curățenia sentimentelor și, nu în ultimul rând, aprecierea preparatelor culinare de calitate. Jurnalul doamnei Rodica Olteanu este o lecție model pentru cititorii de toate vârstele, chiar și pentru elevele sale de la cercul de pictură pe care îl conduce”.

De la înălțimea statutului său de intelectual dedicat educației tinerelor generații, de artist al cuvântului rostit și scris, de Senior al municipiului Târgu-Mureș, de președinte al Societății Culturale Pro Bucovina și de coautoare a volumelor de cultură și istorie “Pro Bucovina”, doamna profesoară Rodica Puia, din Târgu-Mureș, a dezvăluit iubitorilor de cultură, din Luduș, filonul sacru al creațiilor plastice și literare semnate de doamna Rodica Olteanu, fiică a Ludușului, educată în atmosfera de Mic Paris al Bucureștiului. Doamna Rodica Puia a folosit prezența sa, la Luduș, pentru a evoca momentele plăcute pe care le-a trăit aici, în urmă cu șapte-opt decenii, când a fost acceptată ca refugiată din nordul Bucovinei, răpit de Uniunea Sovietică în iulie 1940, dar și momentul dramatic din 5 septembrie 1944, când Ludușul a fost invadat de militari ai Ungariei horthyste și de SS-iști din Germania hitleristă. A transmis domnului primar Ioan Cristian Moldovan bucuria că a regăsit în 2018 un oraș Luduș modern și ospitalier, o atmosferă culturală plăcută, din care s-a înălțat spre renume în România, și dincolo de hotarele României, doamna Rodica Olteanu, care, cu o zi înainte, a fost distinsă de domnul Mircea Dorin Istrate, președintele Societății Literare din România cu “Diplomă de suflet”. Și-a încheiat discursul cu înțelepte sfaturi: “Să vă iubiți unii pe alții în modul cel mai sincer! Iubiți și prețuiți viața! Iubiți-L și slujiți-L pe Dumnezeu, în fiecare clipă a vieții voastre! Fără Dumnezeu nu avem nimic.”

Cu luminoase amintiri din trecutul cultural al Ludușului și-a început intervenția și domnul profesor Dimitrie Poptămaș, intelectualul mureșean de prim rang, care, în calitate de director al Bibliotecii Județene, din Târgu-Mureș, de președinte al Fundației Culturale “Vasile Netea”, de director al Centrului de Studii Socio-Politice “Emil Aurel Dandea”, din Târgu-Mureș, de redactor al unei prolifice mișcări bibliophile, este un adevărat Mecena al Culturii mureșene. Domnia sa și-a reamintit cu drag de anii '70, în care doamna Rodica Olteanu și-a început activitatea artistică și de profesoară la Liceul “Unirea”, din Târgu-Mureș. A rezumat strălucitoarea lansare a Jurnalului de călătorie în prezența de elită de la Sala “Emil Aurel Dandea”. A prezentat-o pe doamna Rodica Olteanu ca o reprezentantă mureșeană a autorilor români și străini, creatori de jurnale de călătorie. “În interiorul acestei specii literare epice, doamna Rodica Olteanu se distinge prin consemnarea evenimentului cultural în desfășurarea la zi și nu doar printr-o simplă rememorare. Doamna Rodica Olteanu nu a plecat în Spania disperată, în căutarea unui loc de muncă, ci a plecat ca un artist plastic calificat, ca un psiho-pedagog român dispus să se implice în evenimente și acte de cultură. Acolo și-a îmbogățit sufletul, dar i-a și îmbogățit sufletește pe mulți spanioli. Felicitări, doamnă artist plastic și sciitor român, Rodica Olteanu! Felicitări, stimați ludușeni, stimate domnului primar Cristian Ioan Moldovan că susțineți cultura și pe renumita dumneavoastră concitadină! Aștept cu nerăbdare al doilea volum al Jurnalului iberic. Pe primul l-am citit pe nerăsuflate. Așa vă recomand și dumneavoastră să citiți cartea lansată de doamna Rodica Olteanu astăzi!”

Vizibil impresionat de modul în care a fost receptată creația literară și plastică a doamnei Rodica Olteanu, domnul Ioan Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș, și-a reiterat disponibilitatea să sprijine cultura ludușenilor în continuare și, în mod deosebit, în acest An al Centenarului Marii Uniri. A felicitat-o călduros pe sărbătorită, a promis că îi va citi cartea și i-a înmânat un minunat buchet de flori.

Domnul părinte Lucian Voșloban, protopop ortodox al Ludușului, a apreciat la doamna Rodica Olteanu, artistul care caută mereu să schimbe în mai bine lumea în care trăim. “Domnia sa a descoperit că Spania este frumoasă pentru că spaniolii au știut să prețuiască tradițiile și istoria lor națională. Îi doresc doamnei Rodica Olteanu să aibă success în tot ceea ce își propune să realizeze în domeniul artelor, cu aceeași credință în Creatorul Divin”.

Doamna Rodica Olteanu a mulțumit, în primul rând, doamnei prof. Rodica Puia pentru că a avut dorința să ajungă la Luduș deși a trebuit să facă un efort fizic foarte mare. “Sunt onorată și fericită că am cunoscut-o pe doamna Puia când a publicat primul său volum de poezii, «Dialoguri ireductibile», la Târgu-Mureș. Am învățat, de la domnia sa, dăruirea de sine și aplecarea spre cultivarea sufletului. Este a doua mea mamă spirituală”. Alese cuvinte de mulțumire le-a adresat doamnei prof. Ana Pandrea, domnului prof. Dimitrie Poptămaș, părintelui protopop Lucian Voșloban, amfitrionului evenimentului literar, domnul primar Cristian Moldovan, iubitorilor de literatură participanți la eveniment, domnilor: jurist Sebastian Căpușan, Cornel Sabău, responsabil cu sonorizarea și doamnei Luminița Cătinean, care au ajutat-o la tehnoredactare.

Întâlnirea s-a încheiat cu sesiunea de autografe, de fotografii și cu o frugală agapă.

Lasă un comentariu