Cărturarul Petru Maior, omagiat la Reghin, în cadrul unei manifestări culturale de excepție

Distribuie pe:

În perioada 7-8 septembrie 2018, a avut loc, la Reghin, Conferința Națională “Petru Maior și prietenii”, ediția a III-a, o manifestare culturală de mare amploare, desfășurată sub spectrul unui înalt profesionalism. Au participat o serie de mari personalități ale vieții culturale din România, cercetători de mare prestigiu, istorici, bibliotecari, publiciști, preoți etc., care, prin munca și cercetarea lor, au adus încă o contribuție reprezentativă la cunoașterea vastei personalități a celui care a fost marele cărturar Petru Maior, cât și a memorabilelor sale realizări.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Reghin, Consiliul Local Reghin, Biblioteca Municipală “Petru Maior”, Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Facultatea de Istorie și Filologie, Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie, având parteneri Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Protopopiatul Greco-catolic Reghin, Protopopiatul Ortodox Reghin.

Deschiderea lucrărilor conferinței a avut loc vineri, 7 septembrie 2018, de la ora 10.00, la sediul Bibliotecii Municipale “Petru Maior” Reghin, moment moderat de Laura Stanciu. La acest eveniment științific a luat parte și doamna ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin, omul iubitor de cultură, de frumos și de tot ce înseamnă element românesc autentic. Au susținut alocuțiuni: Nicolae Băciuț, director al Direcției Județene pentru Cultură Mureș; preot Valentin Vârva, protopopul ortodox al Reghinului; Sorina Bloj, director al Bibliotecii Municipale “Petru Maior” Reghin. A fost prezentată, celor prezenți, o expoziție foto de către Simona Bogdan. În continuare, doamna Doina Hendre Biro a prezentat volumul “Petru Maior și prietenii”, care s-a lansat cu ocazia acestui eveniment.

În prima secțiune a lucrărilor conferinței (desfășurată la biblioteca reghineană), care a fost moderată de Laura Stanciu, au fost susținute următoarele expuneri: NeoȚiganiada lui Cristian Bădiliță; Alin-Mihai Gherman, Aventurile lui Telemah, doar o traducere?; Ana Maria Roman Negoi, Rolul surselor istorice în dezvoltarea istoriografiei românești din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Cazul lui Gheorghe Șincai.

În cadrul celei de-a doua secțiuni a conferinței, desfășurată tot la biblioteca reghineană și moderată de Remus Câmpeanu, au fost prezentate lucrările: Ștefan Stanciu, Cărți spaniole în biblioteca lui Petru Maior; Doina Hendre Biro, Ignac Batthyany și etapele unui program de organizare a activității științifice început la Târnava, continuat la Roma și Eger și cristalizat la Alba Iulia; Andreea Mârza, Însemnări de călătorie la sfârșit de secol XVIII. Imre Daniel; Simona-Loredana Bogdan, Florin Bogdan, Cărți românești vechi de pe Valea Mureșului Superior în colecția Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei; Anton Rus, Reghin, orașul în care au fost hirotoniți preoți greco-catolici de către episcopul Alexandru Todea în clandestinitate în timpul regimului comunist; Florin Bengean, Petru Maior - pedagog al perioadei deșteptării naționale. După aceea, a urmat vizitarea bisericuței de lemn în care a slujit Petru Maior, care se află la Parohia Ortodoxă “Petru Maior” Reghin.

Programul conferinței a continuat sâmbătă, 8 septembrie 2018, de la ora 9.30, tot la sediul bibliotecii reghinene, unde a avut loc o nouă sesiune de comunicări, moderată de Florin Bengean. În cadrul acesteia au fost susținute lucrările: Eva Mârza, Receptarea operei lui Erasmus de Rotterdam în Transilvania: Biblioteca Batthyaneum; Remus Câmpeanu, Gheorghe Brătianu; Corina Teodor, Petru Maior în atenția laicilor și clericilor în anii postbelici; Maria Dan, Puterea exemplului. Moștenirea lui Petru Maior în spațiul reghinean; Tamasi Zsolt, Un proiect de cercetare a sinoadelor catolice (romano-catolice și greco-catolice) convocate după 1790; Laura Stanciu, Demnitarul Zenovie Pâclișanu. La ora 13.00 a avut loc vizitarea Catedralei Greco-Catolice Maica Domnului din Reghin, unde s-a oficiat o slujbă de pomenire în memoria cărturarului Petru Maior.

A fost un eveniment cultural-științific de mare amploare, desfășurat sub semnul unui profesionalism desăvârșit. Toate momentele manifestării culturale au avut menirea de a evidenția încă o dată personalitatea și multiplele realizări ale lui Petru Maior, care, o bună parte a vieții sale și-a desfășurat activitatea la Reghin, unde și-a pus toate forțele și energiile sale spre propășirea credincioșilor săi și a poporului român.

Lasă un comentariu