16-22 septembrie - Săptămâna Europeană a Mobilității

Distribuie pe:

La începutul acestei săptămâni, Comisia Europeană a lansat, pentru a 17-a oară, campania Săptămâna Europeană a Mobilității, care se desfășoară, anual, în perioada 16-22 septembrie. Scopul este de promovare a formelor alternative de transport ecologic și de a sublinia că mobilitatea sporește, în mod clar, calitatea vieții în orașe, contribuind la reducerea poluării aerului, poluării fonice, a numărului accidentelor, dar și a numărului persoanelor obeze. Renunțând pentru o săptămână sau măcar pentru o zi la mașina personal sau la transportul în comun, aducem beneficii imense atât mediului, cât și propriei noastre sănătăți. Săptămâna culminează cu evenimentele “O zi fără mașină” și “Ziua europeană fără persoane decedate în accidente rutiere”, menite a atrage atenția asupra siguranței circulației pe drumurile publice.

La ediția din acest an participă peste 2.600 de orașe din 50 de țări europene, oferind populației posibilitatea de a explora rolul mobilității în viața de zi cu zi și de a experimenta moduri de transport nepoluante. (Dacă o persoană ar pedala 965 km pe an, emisiile de gaze de eșapament ar fi mai mici cu 25%).

Comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc, a declarat anul 2018 ca “Anul multimodalității”, având ca temă “Combină și deplasează-te”, precizând, în context: “Cu ediția din acest an a Săptămânii Europene a Mobilității, dorim să încurajăm pe toată lumea să ia în considerare diferite opțiuni de transport pe parcursul aceleiași deplasări și să le aleagă pe cele mai potrivite pentru fiecare călătorie. Prin combinarea modurilor în care ne deplasăm, putem economisi timp, ne putem îmbunătăți sănătatea și putem scădea costurile de transport”. A trăi multimodal - explică reprezentanții CE - înseamnă a utiliza mai eficient timpul avut la dispoziție, pentru a face exercițiu fizic, a economisi bani și pentru a transforma orașele în locuri mai sănătoase, în primul rând prin reducerea poluării.

Implicarea autorităților locale în promovarea mobilității urbane durabile în timpul campaniei sunt răsplătite, anual, cu premiile European Mobility Week, în cadrul unei festivități ce are loc la Bruxelles. La ediția din 2017, orașele câștigătoare au fost: Viena (Austria), Igoumenitsa (Grecia) și Turda (România).

Săptămâna Europeană a Mobilității este marcată, anul acesta, de către Ministerul Mediului, prin lansarea a două programe noi, finanțate din Fondul pentru Mediu: primul vizează alocarea a 460 de milioane de lei pentru achiziționarea de autovehicule ecologice pentru transportul public local, destinate municipiilor reședință de județ din România, iar al doilea, în valoare de 92 de milioane de lei, are în vedere dezvoltarea rețelei de stații de reîncărcare pentru mașinile electrice, oferind posesorilor mai multe variante pentru alimentare și stimulând astfel creșterea interesului pentru achiziția de autovehicule electrice.

Deși Comisia Europeană a inițiat Săptămâna Mobilității încă din 2002, încurajând soluțiile inovative de mobilitate urbană, și acum, aproximativ jumătate din deplasările cu mașina se fac pe distanțe de sub 5 km, care ar putea fi ușor parcurs cu bicicleta, spune dr. Bernhard Ensink, secretar general al Federației Europene de Ciclism.

 (sursa foto - freerider.ro)

Lasă un comentariu