Bun venit la cârma județului nostru! MIRCEA DUȘA, ÎNVESTIT ÎN FUNCȚIA DE PREFECT AL JUDEȚULUI MUREȘ

Distribuie pe:

La 25 septembrie a.c., cu începere de la ora 18, în Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu-Mureș a avut loc ceremonialul de învestire în funcția de prefect al județului Mureș a lui Mircea Dușa, în baza Hotărârii Guvernului României nr. 746 din 20 septembrie a.c. La eveniment au participat Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, Nagy Zsigmond, subprefectul județului Mureș, oficialitățile locale și județene. Ceremonialul a început prin intonarea Imnului Național al României, apoi Carmen Daniela Dan, ministrul Afacerilor Interne, a dat citire Hotărârii de Guvern. În continuare, prefectul de Mureș, Mircea Dușa, a depus jurământul.

CÂTEVA DATE BIOGRAFICE ALE PREFECTULUI DE MUREȘ

Mircea Dușa s-a născut la 1 aprilie 1955, în orașul Toplița, județul Harghita. Între anii 1970 - 1974 a urmat Liceul Silvic Gurghiu, apoi între anii 1984 - 1988, Facultatea de Științe Economice București. În anul 2004 a urmat studii postuniversitare la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, unde și-a luat masteratul. În privința activității profesionale și politice, Mircea Dușa a deținut diverse funcții în cadrul Consiliului popular - local al orașului Toplița: șef serviciu în perioada anilor 1976-1986, vicepreședinte în perioada 1986-1990, viceprimar între anii 1990-1996, primar al orașului Toplița între anii 1996-2000. Între anii 2001-2004 a fost prefectul județului Harghita. Este membru al PSD și președintele Organizației Județene Harghita PSD, din 1996. A fost prim-vicepreședinte al Asociației Orașelor din România (1996-2001). La 28 noiembrie 2004, a fost ales deputat în circumscripția electorală nr. 21 din Harghita, pe listele Uniunii Naționale PSD+PUR. La alegerile din 30 noiembrie 2008, a fost reales deputat în circumscripția electorală nr.21 Harghita, pe listele Alianței Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator. În urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, a fost reales deputat în Colegiul uninominal nr.5 din Harghita, pe listele USL (PSD). La 7 mai 2012, a fost învestit ministru delegat pentru relația cu Parlamentul, în Cabinetul Ponta I, până la 6 august 2012. Începând cu 6 august 2012, a fost numit ministru al Administrației și Internelor în Cabinetul Ponta I, până la 21 decembrie 2012. Din data de 21 decembrie 2012 a fost numit ministrul Apărării Naționale în Cabinetul Ponta II.

Mircea Dușa este căsătorit cu Ana Dușa, procuror. Împreună au doi copii.

ACTUL DE NUMIRE AL PREFECTULUI DE MUREȘ

Carmen Daniela Dan, ministrul Afacerilor Interne: “Horărârea Guvernului României nr.746 din 20 septembrie 2018, publicat în Monitorul Oficial al României, partea întâi, nr.811, din 21 septembrie 2018. Hotărâre privind exercitarea, cu caracter temporar, prin detașare, în condițiile legii, a funcției publice de prefect al județului Mureș, de către domnul Mircea Dușa.

Având în vedere prevederile Articolului 19, aliniatul 1, litera a, Articolul 89, aliniatul 2, indice 1, și ale Articolului 92, aliniatul 1, indice 1, din Legea nr.188 din 1999, privind Statutul funcționarilor publici, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul articolului 108 din Constituția României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta Hotărâre:

Articol 1. Începând cu data de 24 septembrie 2018, domnul Dușa Mircea exercită, cu caracter temporar, prin detașare, în condițiile legii, funcția publică de prefect al județului Mureș.

Semnează, prim-ministru al României, Vasilica Viorica Dăncilă”.

DEPUNEREA JURĂMÂNTULUI

Mircea Dușa, prefectul județului Mureș: “Jur să respect Constituția, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, să aplic în mod corect și fără părtinire legile țării, să îndeplinesc conștiincios îndatoririle ce-mi revin în funcția publică în care am fost numit, să păstrez secretul profesional și să respect normele de conduită profesională și civică. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”.        

ALOCUȚIUNI ROSTITE LA FINAL

Carmen Daniela Dan, urând succes în activitate prefectului de Mureș, a afirmat că este familiarizată cu această funcție, deoarece, într-o perioadă anterioară, a fost și domnia-sa învestită în aceeași funcție. Și-a exprimat mulțumirea pentru faptul că la această dată a avut ocazia să-i fie alături lui Mircea Dușa. Îl cunoaște ca pe un om care se achită de sarcinile primite, cu seriozitate, conștiinciozitate și profesionalism, în funcțiile publice pe care le-a deținut, ca ministru al Afacerilor Interne, ca ministru al Apărării Naționale, ca secretar de stat și ca prefect al județului Harghita, astfel că nu ar fi potrivit să dea sfaturi și să vorbească despre responsabilitățile funcției în care a fost învestit Mircea Dușa, dar îl asigură de întreg sprijinul domniei-sale. În continuare, ministrul Afacerilor Interne a subliniat că orice funcție publică trebuie exercitată cu mult spirit de supunere asupra legii, cu obiectivitate, cu o foarte bună cunoaștere și cu asumare a deciziilor. Acestea sunt prioritățile și cadrul în care consideră că trebuie să-și desfășoare activitatea angajații Ministerului Afacerilor Interne și este un mesaj pe care l-a transmis de fiecare dată și prefecților, care au o mare responsabilitate și care reprezintă, în plan teritorial, Guvernul. În același timp, au datoria de a pune în aplicare programul de guvernare. Aceste îndatoriri trebuie să aibă în față două priorități: cetățeanul și comunitatea. Și-a exprimat, apoi, convingerea că prefectul județului Mureș va ține cont, de fiecare dată, în exercitarea responsabilităților, onorate de aceste două priorități. Dar, iată, că în mai puțin de două săptămâni, va trebui să gestioneze referendumul. “Fiind în Anul Centenar, prin tot ceea ce facem, trebuie să cinstim onoarea înaintașilor noștri și avem datoria să lăsăm în urmă, prin faptele noastre, urmașilor noștri, ceea ce facem. Vreau să-i urez un mandat, așa cum sunt convinsă că-l gândește, să-i urez succes și să-l asigur de tot sprijinul nostru. Mult succes, domnule prefect!”

Mircea Dușa, prefectul județului Mureș: “...Este un moment emoționant pentru mine, pentru că, după doisprezece ani, revin la vechea dragoste, adică, administrația locală și îmi face plăcere ca, după experiența mea ministerială și parlamentară, să mă întorc la administrația locală...” Prefectul de Mureș a arătat că, deoarece cunoaște foarte bine județul Mureș și problemele cu care se confruntă, printr-o conlucrare bună cu administrațiile locale din județ, va reuși să aplice programul de guvernare în județ, pe plan socio-economic. Nu va trece cu vederea cerințele cetățenilor, siguranța publică. Din primele zile, după învestirea sa în funcție, va avea discuții cu directorii deconcentratelor, întâlniri cu primarii. În perioada imediat următoare va lua toate măsurile tehnice și organizatorice în vederea desfășurării referendumului în cele mai bune condiții. Pe lista priorităților se află și manifestările legate de Sărbătoarea Zilei Naționale a României de la 1 Decembrie, prilejuită de Centenarul Marii Uniri a României, pentru a fi marcat evenimentul cum se cuvine, nu numai prin simpozioane și realizări artistice. În încheierea alocuțiunii sale, prefectul de Mureș a anunțat că, în același timp, odată cu manifestările închinate Centenarului Unirii, se vor desfășura și o serie de acțiuni în județ, cu referire la preluarea funcției de președinte al Consiliului Uniunii Europene de către Vasilica Viorica Dăncilă, prim-ministrul României. În încheiere, prefectul de Mureș, Mircea Dușa a lansat invitația primarilor din județul Mureș să mai zăbovească puțin pentru a discuta câteva aspecte în legătură cu organizarea referendumului, apoi și cu reprezentanții structurilor aparținând Ministerului Afacerilor Interne și a reprezentanților PSD Mureș.

Nu ne rămâne decât să-i urăm mult succes în mandatul său, prefectului de Mureș, Mircea Dușa.

 

Lasă un comentariu