STRĂZI REABILITATE ȘI UN CENTRU CULTURAL MODERN, PENTRU LOCUITORII ORAȘULUI SĂRMAȘU

Distribuie pe:

Peste trei ani, locuitorii orașului Sărmașu din județul Mureș vor avea încă 2 km de străzi reabilitate și un Centru Cultural modern, realizate cu ajutorul fondurilor nerambursabile Regio. Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Sărmașu, prin asigurarea unui centru cultural adecvat și drumuri mai bune ce garantează fluidizarea traficului și traversarea localității în condiții de siguranță, reprezintă obiectivul contractului de finanțare nerambursabilă Regio, semnat de către domnul Ioan Mocean, primarul orașului Sărmașu, și domnul Simion Crețu, director general ADR Centru. Cu un buget de investiții de peste 12 milioane lei, proiectul va moderniza Casa de Cultură din oraș și șase străzi situate în vecinătatea Centrului.

Datele proiectului: Lipsa unui centru cultural adecvat și străzile din pietriș sau pământ au fost motivele pentru care Primăria orașului Sărmașu, beneficiarul proiectului, a considerat importantă obținerea de finanțare nerambursabilă pentru realizarea investiției. Proiectul cu titlu “Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Sărmașu prin reabilitarea, modernizarea, dotarea și extinderea Casei de Cultură a Orașului Sărmașu și modernizarea spațiului public urban adiacent”, are o valoare totală de 12.031.385,63 lei, din care 11.768.904,48 lei, respectiv 2.526.871,60 Euro, reprezintă finanțarea nerambursabilă alocată pentru realizarea investițiilor. Fondurile alocate provin din bugetul POR 2014-2020, gestionat de ADR Centru, la nivelul Regiunii Centru, respectiv din Axa prioritară 13, ce vizează îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România.

Descrierea investiției: Proiectul contactat propune realizarea a două obiective integrate. Primul obiectiv, modernizarea Casei de Cultură din oraș, se justifică prin faptul că trebuie să vină în întâmpinarea publicului, să promoveze acte de cultură care să genereze progresul cultural al comunității locale. În noua Casă de Cultură, beneficiarul prevede organizarea de spectacole artistice și difuzarea de filme, de care se vor bucura în special cei peste 1.200 de copii din localitate, dar și ceilalți locuitori. Lipsa unei săli de spectacole adecvate face imposibilă organizarea unor manifestări culturale. Clădirea actuală, construită la mijlocul secolului trecut, este puternic degradată și complet lipsită de dotări. Lucrările prevăzute în proiect propun reabilitarea clădirii prin refacerea tuturor finisajelor interioare și exterioare, recompartimentări, refacerea șarpantei și a învelitorii, adaptarea clădirii pentru accesul persoanelor cu dizabilități, refacerea instalațiilor electrice, termice și sanitare, se vor dota și utila toate spațiile, se va înlocui tâmplăria, se vor executa izolații fonice și se va crea o scenă modernă. Se va realiza o extindere spre latura de nord, iar alimentarea cu apă caldă va fi realizată prin panourile solare montate pe acoperișul clădirii. Vor fi realizate grupuri sanitare suplimentare pentru spectatori și artiști, inclusiv un grup sanitar special amenajat pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. La scări, pe aleile de acces în clădire, vor fi montate benzi tactile, antiderapante, pentru a ușura deplasarea persoanelor cu deficiențe de vedere. De asemenea, se va reface și trotuarul perimetral. Printre echipamentele ce se vor achiziționa se regăsesc proiectoare, sistem de lumini, sistem de sonorizare sală, mobilier sală, mașină de fum, ecran și videoproiector.

Prin cel de-al doilea obiectiv al proiectului se vor reabilita și moderniza 6 străzi din oraș, respectiv Piața Gării și străzile Câmpului, Livezii, Urzicari, Morii, Albinelor. Piața Gării deservește direct Casa de Cultură care va fi reabilitată, iar celelalte străzi sunt situate în cartierele alăturate, fiind în apropierea Casei de Cultură. Lungimea drumurilor publice modernizate și reabilitate va fi de 2,022 km, iar a zonelor pietonale va fi de 3.096 ml. În prezent, aceste străzi nu sunt amenajate existând doar pietruire slabă în unele porțiuni. Pe câteva străzi, structura rutieră este parțial formată din pământ, iar în rest este din pietriș mixt împrăștiat în amestec cu nisip. Străzile propuse pentru reabilitare nu prezintă siguranță pentru circulația autovehiculelor, nu au semnalizare orizontală și verticală.

Data estimată pentru finalizarea proiectului este 30 iunie 2023.

Lasă un comentariu