Ecarisajul - problemă prioritară pe agenda Consiliului Județean Mureș

Distribuie pe:

Pesta Porcină Africană a demonstrat cât suntem de nepregătiți în domeniul prevenirii îmbolnăvirilor la animalele din gospodăriile populațiilor și din complexele zootehnice industriale. Măsurile luate la întâmplare, după apariția focarelor de infecții, nu sunt în stare să oprească extinderea acestora. Ne-a contactat, domnul ing. dr. Ioan Oroian, membru al Academiei Agricole și Silvice din România și director la Stațiunea de Cercetări Zootehnice din Târgu-Mureș, cu rugămintea de a publica în ziarul “Cuvântul liber” un semnal, privind situația alarmantă din domeniul prevenției extinderii bolilor la animalele. Domnia sa ne-a relatat că în ferma de creștere a vacilor de lapte mai sunt și mortalități, în special la tineret bovin, fenomen care poate să apară din diferite motive, nu din cauza unor boli, în ultima perioadă, după ce societatea Protan a intrat în faliment, practic, nu mai au ce face cu cadavrele animalelor. Grădina Zoologică din Târgu-Mureș nu le primește, de îngropat nu au voie, fiindcă intervine riscul să fie afectată apa freatică, de incinerat nu au unde, așa că situația a devenit disperată. De reținut că în aceeași situație sunt și persoanele fizice care cresc animale în gospodăriile populației. Ne facem datoria de paznici ai societății, considerând că subiectul este de actualitate, iar pentru prevenirea apariției unor boli grave se impun măsuri din partea autorităților și am demarat o documentare în rândul autorităților abilitate să intervină. De la DSVSA Mureș, medicii veterinari ne-au declarat că problema ecarisării animalelor intră în competența Consiliilor locale și a Consiliului județean, atribuții legiferate printr-o lege recentă. Ec. Ioan Rusu - director executiv la Direcția pentru Agricultură a județului Mureș, ne-a declarat că cunoaște situația de la SCZ Târgu-Mureș și despre alte situații din gospodăriile populației, dar consiliile locale au obligația să rezolve situația pe plan local. Pe vremuri, când situația din zootehnia României era sub control și nu exista atâta birocrație, în fiecare comună, undeva, într-un loc izolat, la marginea unei păduri, se amenaja un puț sec, unde, în condiții de igienă sanitar veterinară, erau denaturate cadavrele de animale, puțul respectiv fiind închis, izolat ermetic. Mai funcționa o societate de incinerare, care, din nefericire, a dat faliment în democrație. Este adevărat că nu se înregistra atât de multe epidemii cu pestă aviară, porcină, trichineloză și alte bazaconii.

În plus, legea era lege, respectată de toată suflarea României, nu interpretată precum în democrație, după interesul fiecăruia. Cabinetele veterinare s-au privatizat, asistenții veterinari de la aceste circumscripții au dispărut din organigrame, în schimb au apărut o sumedenie de inspectori pe diverse specialități, cu mapa sub braț și un chitanțier în buzunar. Ec. Ioan Rusu recomandă academicianului Ioan Oroian să se adreseze consiliului local, să caute incineratoare mobile și să respecte legislația veterinară în vigoare, în sensul că este obligatorie crotalizarea animalelor și să fie anunțat medicul veterinar despre mortalități, eventual, dacă se impune, să ducă o probă din cadavru la laborator, pentru depistarea cauzelor mortalității, pentru a se constata dacă nu cumva este o boală de carantină.

Toate bune și frumoase, avem și un cadru legal aprobat, dar ce faci cu cadavrul animalului, fiindcă dacă l-ai abandonat la câini vine medicul veterinar și îți aplică o amendă usturătoare. Oricum, primăriile nu au cuprinse în bugetele locale bani pentru amenajarea unor puțuri seci, abia dacă se descurcă cu fondurile de salarii majorate.

Mai amintim și despre ecarisajul cadavrelor de mistreți. Doamne ferește, să nu apară în județul nostru un caz de pestă porcină la mistreți, mai ales că DSVSA nu dispune de un laborator atestat!

Vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Alexandru Cîmpeanu, a avut amabilitatea să ne prezinte măsurile întreprinse la nivel de județ, pentru rezolvarea celor semnalate. Domnia sa ne-a declarat următoarele: “Până în data de 6 octombrie a.c. se vor finaliza procedurile de licitare a ecarisajului la nivel de județ. Pentru perioada de implementare a procedurilor, consiliile locale, potrivit legislației, au obligația să asigure măsurile necesare pentru rezolvarea problemelor legate de distrugerea cadavrelor de animale. Noi am solicitat Guvernului României fonduri suplimentare care să fie alocate consiliilor locale cu destinație pentru ecarisaj. Sperăm să se rezolve și această problemă cât mai urgent”.

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, ecarisajul presupune operație de tratare și prelucrare a cadavrelor de animale și a resturilor de la abatoare în vederea transformării lor în produse furajere sau industriale (făină de oase, de sânge, clei etc.). Deocamdată, răspunderea pentru rezolvarea prevenției unor boli contagioase în rândul animalelor revine consiliilor locale.

Lasă un comentariu