TERMENELE PENTRU OBȚINEREA PAȘAPORTULUI AU FOST REDUSE!

Distribuie pe:

În ședința din 10 octombrie 2018, Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, aprobate prin HG nr. 94/2006, prin care sunt introduse mai multe modificări legislative care asigură simplificarea procedurilor și reducerea termenelor pentru obținerea pașaportului.

Astfel, termenul de eliberare al pașapoartelor simple electronice, în cazul cererilor depuse în țară, se reduce de la 30 la 15 zile lucrătoare (de la data depunerii cererilor).

În ceea ce privește cererile depuse în străinătate, termenul actual de 90 de zile se reduce în funcție de țara unde se află solicitantul: 45 de zile lucrătoare, în cazul cererilor depuse la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în statele membre ale Uniunii Europene, respectiv 60 de zile lucrătoare, în cazul cererilor depuse în statele terțe în raport cu UE.

De asemenea, printre modificările aprobate se află simplificarea condițiilor ce trebuie îndeplinite pentru eliberarea pașapoartelor simple temporare, în cazul minorilor care urmează să se deplaseze în străinătate pentru a urma un tratament medical fără de care viața ori sănătatea le este pusă în pericol, prin stabilirea necesității unei traduceri “autorizate”, și nu “legalizate” (așa cum este reglementat în prezent), a documentelor emise de instituția străină care urmează să efectueze tratamentul medical.

În plus, procura specială și declarația privind acordul de eliberare a pașaportului minorului se restituie solicitantului, după scanare, atunci când aceste înscrisuri cuprind împuternicirea, respectiv acordul pentru îndeplinirea altor operațiuni sau acte, altele decât cele privind eliberarea pașaportului.

Totodată, se elimină necesitatea prezentării strict a originalului certificatului de naștere al minorului sub 14 ani la ridicarea pașaportului simplu electronic sau temporar, fiind acceptată și copia acestuia.

O altă modificare vizează eliminarea sintagmei “în original” în cazul hotărârilor judecătorești care trebuie prezentate de către solicitanții pașapoartelor, având în vedere faptul că hotărârile judecătorești se comunică părților în copie de către instanță. Noua formulare asigură claritatea textului și a intenției normative ce vizează necesitatea prezentării hotărârii judecătorești certificate de instanța judecătorească (prin aplicarea ștampilei, în original).

Ministerul Afacerilor Interne reamintește că, prin Legea nr. 133/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, care a intrat în vigoare în luna iulie a.c., cadrul normativ a fost completat în sensul adaptării acestuia la realitățile legislative naționale și europene actuale, la practica diversificată existentă în materie, precum și, implicit, la nevoile cetățenilor români.

Principalele noutăți sunt extinderea termenului de valabilitate a pașaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani, pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, și reglementarea situațiilor în care poate fi eliberat pașaportul simplu temporar. 

Lasă un comentariu