Ne-am interesat pentru dumneavoastră - Combaterea rozătoarelor

Distribuie pe:

Rozătoarele constituie un permanent pericol de îmbolnăvire și pierderi economice, fiind mamifere răspândite pe întreg globul, reprezentând o treime din faună. Creșterea efectivelor de animale în gospodăriile populației și din fermele de animale, a atras un număr mare de rozătoare, mai ales șobolani și șoareci, care produc pagube imense în depozitele de cereale, furaje, alimente, fiind în același timp și un rezervor de infecție și răspândire a bolilor infectocontagioase și parazitare la om și animale. Pierderi însemnate provoacă rozătoarele prin consumul direct de produse agroalimentare: consumul zilnic individual este la șobolanul de casă - 50-100 g, hârciog - 40-50 g., șoarece de câmp - 29-30 g., șoarecele de casă 15-20 g. Șobolanii pot trasmite la om: hepatita, tuberculoza, trichineloza, pesta porcină, antraxul, holera păsărilor, turbarea.

Dacă în municipiul Târgu-Mureș, prin grija Primăriei , anual se fac lucrări de deratizare, cu totul alta este situația în mediul rural, unde se fac asemenea lucrări numai în anumite gospodării.

Reamintim gospodarilor din satele mureșene, că în această perioadă, rozătoarele migrează spre gospodării în căutarea hranei. Dintre măsurile recomandate de specialiști, amintim pe cele profilactice: împiedicarea pătrunderii și stabilirea rozătoarelor în locuințe și depozite; îndepărtarea surselor de apă și hrană; distrugerea locurilor de adăpostire. Dintre mijloacele de combatere, amintim pe cele biologice, pisicile și câinii, dar și aricii, dihorii de casă, șoarecarul, nevăstuica. Mijloacele mecanice sunt sub formă de capcane, curse, cilindri capcană de capturare, gropi capcană etc. Cele mai eficiente metode sunt cele chimice, cu produse raticide, ușor de procurat de la magazinele fitofarmaceutice. În ultima perioadă, au apărut pe piață dispozitive pe bază de baterii solare care alungă rozătoarele. Personal, le folosesc cu succes de câțiva ani.

Lasă un comentariu