În România, lenea e cucoană mare...

Distribuie pe:

La ora actuală, în România se află peste un milion de tineri care nu muncesc și nici nu merg la școală. Partea care îi va uimi pe guvernanți este că mărirea salariului minim este departe de a fi o soluție pentru a-i atrage în piața muncii, conform experților. Cel mai probabil, creșterea anunțată pentru luna viitoare va avea ca efect doar mărirea impozitelor care ajung la stat în fiecare lună.

O soluție semnificativ mai deșteaptă ar ține de schimbarea sistemului de educație.

Având în vedere ritmul foarte alert în care românii pleacă din țară fără nicio intenție de a se mai întoarce, populația României a scăzut în ultimii zece ani cu 5%. Pentru ca situația să fie și mai gravă, forța de muncă a scăzut cu 9%. Comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană, aceasta este cea mai mare scădere. Germania și Spania, de exemplu, au înregistrat o scădere a numărului de oameni apți pentru muncă de doar 1%.

“Numărul tinerilor care studiază în străinătate a crescut cu peste 50% în ultimii 10 ani, ar fi un lucru îmbucurător dacă aceștia s-ar întoarce în țară, însă doar o treime se mai și gândesc să se întoarcă”, a declarat Alin Grigore - președintele Uniunii Studenților, cu referire la situația din învățământul universitar.

În prezent, în România sunt 400 de mii de șomeri și peste 1 milion de persoane inactive - adică români care nici nu lucrează, nici nu merg la școală. Cu alte cuvinte, acești oameni ar acoperi cu ușurință deficitul de pe piața muncii. Dar, ca acest lucru să fie posibil, trebuie schimbat sistemul educațional, spun specialiștii.

“Avem un abandon școlar de aproape 25%, ducem copii la clasa a 8-a și 40% nu pot citi un text. Avem la liceu un învățământ profesional și tehnic învechit, care duce ca maxim 30% dintre copii să se angajeze în calificarea pe care o urmează în liceu”. Conform lui Măriuca Talpeș - reprezentant al Coaliției pentru Dezvoltarea României, problema pleacă de la educație și de la lipsa respectului din partea guvernanților pentru acest subiect.

“Încă 8% creștere pe salariu minim în două săptămâni, în condițiile în care o treime din forța de muncă e plătită la acest nivel. Cu 150 de lei în plus la salariul minim... românul pleacă pe 1.500 în plus în Germania, nu asta e soluția”. Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari, a insistat asupra faptului că mărirea salariului minim este departe de a fi o soluție.

 

Lasă un comentariu