Corespondență din Frankfurt - Și cea mai puternică femeie a lumii face pasul înapoi! Moment istoric. Cancelarul A. Merkel renunță la șefia C.D.U. Manipulare și conjurație în “democrația reprezentativă” Merz potențial cancelar!

Distribuie pe:

“Este începutul sfârșitului”, sunt cuvintele adresate de Merkel, cancelarului Schrõder, în 2005, când acesta pierdea șefia Partidului Social Democrat; Merkel era de principiu că “ambele funcții trebuie să fie sub aceeași mână”.

La 29 octombrie 2018, ora 10.13, postul german n-tv anunța demisia intempestivă a cancelarului Angela Merkel din funcția de președinte al Uniunii Creștin Democrate.

La ora 13.30, în cadrul conferinței de presă, care analizează bilanțul nefavorabil al alegerilor parlamentare din landul Hessen și Bavaria, Merkel preia responsabilitatea eșecului, anunțându-și oficial demisia după 18 ani de șefie C.D.U.

Într-un discurs emoțional, în care nu au lipsit cuvintele cheie, “democrație”, “demnitate”, “un nou început”, “voința alegătorului”, “sancționare” (a Marii Coaliții Guvernamentale), o “nouă constelație”, Merkel declară că va rămâne numai pe poziția de cancelar până la sfârșitul legislaturii, în 2021 (egalează recordul cancelarului H. Kohl, de 4 legislaturi). Nu uită să aducă aminte că, în 2002, la “dejunul istoric”, a renunțat la candidatura de cancelar în favoarea ministrului bavarez M. Stoiber.

Ceea ce Merkel a “uitat” este că Stoiber face parte din grupa celor 5 “generali”, piese politice grele, înlăturate “pe parcursul accesiunii spre puterea absolută”. Dintre aceștia, cel mai important, un adversar înverșunat al “Kancelarei”, fostul șef al fracțiunii C.D.U. din Bundestag, numărul 1 în probleme financiare de acum 10 ani, Friedrich Merz revine în actualitate, mediatizat ca succesor la președinția creștin-democraților. În acest caz, pentru “cea mai puternică femeie din lume”, cancelarul Germaniei, începe numărătoarea inversă.

După aproximativ o oră, în care răspunde cu amabilitate presei, afișând o mină zâmbitoare, Merkel ridică 3 degete simbolic, limitând totul la 3 întrebări. Mai speră, totuși, că poate transforma înfrângerea în victorie?

Sumarul evenimentelor:

* După alegerile parlamentare din toamna trecută, contracandidatul M. Schulz, președintele S.P.D. (stânga), refuză să intre în “Marea Coaliție” cu C.D.U. (inclusiv C.S.U.), partid de dreapta.

* În disperare, Merkel încearcă o formulă cu liberalii - F.D.P. și ecologiștii (stânga). Incompatibil!

* După o lună de pertractări, în ultima secundă, șeful F.D.P. (dreapta), Christian Lindner, rupe coaliția. Surprinzător și ciudat!

Renunță la un post de ministru! Explicația vine după un an: Lindner este un apropiat al lui F. Merz.

* Trei luni de instabilitate politică. Intervine proaspătul președinte al Germaniei, F.W. Steinmeier, convingându-l pe Schulz să intre în Marea Coaliție.

* Un tânăr de caracter, Kevin Kühnert, șeful “aripii tinere” - S.P.D., se opune categoric acestei decizii. “Bătrânii” de peste 60 de ani se raliază! Un procentaj bun, împreună 60-70%.

* Urmează seria de ședințe - S.P.D. în toată Germania, o campanie de manipulare a membrilor condusă de Andrea Nahles, care inversează procentajul în favoarea coaliției.

* Se formează guvernul; Nobles primește postul de ministru al Muncii, iar partenerul bavarez, Horst Seehofer, devine, cu toată diferența de opinie privind imigrația, ministru de Interne.

* Începutul lui octombrie 2018. Alegeri în Bavaria. Electoratul sancționează Marea Coaliție. C.D.U. și S.P.D. pierd procente de aproximativ 8%. În aceeași măsură cresc ecologiștii și partidul radical de dreapta A.f.d., Alternativa pentru Germania.

* 28 octombrie - Alegeri în Hessen (Ff/M). Situație dezastruoasă, pierderi de 10%.

* În aceeași zi, Nahles amenință cu retragerea S.P.D.-ului din coaliția guvernamentală. Merkel e în pericol. Tânărul Kühnert declară: “E judecata finală”.

* 29 octombrie, ora 11. La o oră după anunțul prezumtiv (n-tv), Lindner (F.D.P.) “lovește” direct, fără menajamente, la cel mai important post politic T.V. - PHOENIX: “Accept o intrare în coaliție cu ecologiștii și C.D.U. condiționată de demisia lui Merkel (fără Merkel)”. Urmează aprecieri laudative la adresa lui F. Merz.

Este posibil un complot în cadrul unei democrații reprezentative?... Merz, Lindner și alții.

Totul se va hotărî în decembrie, la Hamburg, unde va fi ales “democratic” noul șef - C.D.U. Merkel a pregătit deja 2 candidați, preventiv, pentru a disipa forțele din jurul lui Merz. Acesta tace, deocamdată. Are 62 de ani. A așteptat aproape 10. Lindner, “vârful de lance”, are în jur de 40 de ani și a așteptat doar un an.

Dacă Merz câștigă, Merkel pierde în scurt timp și postul de cancelar. Bumerangul se întoarce!

Rezultate în procente: C.D.U. - 27,0 (-11,3); S.P.D - 19,8 (-10,9); Ecol. - 19,8 (+8,7); Noua Stângă - 6,3 (+1,1); F.D.P. - 7,5 (+2,5); Afd. - 13,1 (+9,0).

 

Lasă un comentariu