FEMEILE MATINALE, RISC MAI SCĂZUT DE CANCER LA SÂN

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Bristol, citați de descopera.ro, susțin că femeile care sunt în cea mai bună formă fizică dimineața prezintă un risc mai mic de a dezvolta cancer la sân în comparație cu cele care sunt mai active seara.

“În studiul nostru, am comparat date de la sute de mii de femei și am constatat că cele care sunt mai active dimineața au un risc cu 40 - 48% mai mic de a dezvolta cancer de sân. De asemenea, am descoperit existența unei legături cauzale între somnul prelungit și această boală.

Analiza a demonstrat și că femeile care obișnuiesc să doarmă mai mult decât perioada de somn recomandată (șapte până la opt ore pe noapte) prezintă un risc de a fi diagnosticate cu această afecțiune ce crește cu 20% cu fiecare oră petrecută în plus dormind.

Totodată, am analizat și diferențele dintre persoanele predispuse genetic să fie ciocârlii (matinale) și cele care sunt bufnițe (mai active seara). Primele au tendința de a se trezi și de a merge la culcare devreme, în timp ce bufnițele au un ceas intern care le face să se simtă moleșite la primele ore ale zilei și să aibă un nivel ridicat de energie seara.

Pe baza variantelor genetice asociate cu preferința persoanelor pentru dimineață sau seară, durata de somn și insomnia, am căutat să aflăm dacă aceste trăsături asociate somnului au o contribuție cauzală la riscul de a dezvolta cancer la sân.

Totuși, s-ar putea ca schimbarea obiceiurilor să nu aducă cu sine o modificare a riscului de a dezvolta cancer, ci este posibil ca lucrurile să fie mai complexe de atât.

Însă, descoperirea unui efect protector al preferinței pentru dimineață asupra riscului de cancer la sân este în concordanță cu cercetările anterioare, care subliniază că munca în ture de noapte și expunerea la lumină nocturnă reprezintă factori de risc pentru cancerul la sân.

Cercetarea noastră a fost efectuată pe 180.215 participante din cadrul proiectului UK Biobank, care stochează date pentru cercetări medicale de la 500.000 de persoane, analiza incluzând și rezultate prelevate de la 228.951 de femei participante la un studiu genetic internațional”, precizează oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu