“Purtați-vă de grijă ca furnicile...”

Megaponera analis, o specie de furnici din Africa subsahariană, își cară camarazii înapoi în furnicar, după fiecare raid, pentru a le trata rănile. După fiecare atac asupra coloniilor de termite, furnicile din specia Megaponera analis își cară înapoi în mușuroi “soldații” răniți. Conform National Geographic, “îngrijitorii” mențin membrele rănite ale camarazilor într-o poziție fixă, folosindu-și mandibula și membrele din față, apoi ling rănile celorlalte furnici, chiar și câte patru minute continuu pentru a se vindeca. “Nu credeam că furnicile au un mod atât de sofisticat de tratare a celor răniți”, a declarat Erik T. Frank, specialist în știința furnicilor. Frank și echipa sa din cadrul Universității din Würzburg, Germania, a realizat un mușuroi artificial pentru a observa ce se întâmplă cu furnicile rănite, după ce acestea sunt transportate sub pământ. Ei au putut observa că atunci când acestea ajung în mușuroi, furnicile examinează cu atenție rănile camarazilor cu antenele.

Acest tip de comportament s-a dovedit a fi însă vital. Aproximativ 80% dintre furnicile rănite au murit în 24 de ore dacă au fost ținute într-un alt mediu, singure. Însă, dacă au fost îngrijite chiar și timp de o oră, 80% dintre ele au supraviețuit. Frank consideră că saliva celorlalte furnici “îngrijitoare” a ajutat la prevenirea infecțiilor. 

În studiile anterioare, Frank a descoperit că furnicile rănite eliberează un feromon care funcționează ca un semnal de alarmă ce alertează celelalte furnici că un “camarad” a fost doborât. În cazul în care în preajma furnicii rănite nu se aflau “îngrijitorii”, alți camarazi veneau și eliberau feromonul pentru ca semnalul să fie transmis mai departe. Însă, acest comportament nu avea loc dacă furnica rănită nu mai putea fi salvată. Deși în cazul experimentelor, Frank a pulverizat mai mulți feromoni pe furnica rănită grav, fie celelalte furnici nu au ajutat-o, fie chiar furnica rănită s-a zbătut, pentru ca “îngrijitorii” să abandoneze misiunea de salvare.

sursa: Descoperă

Lasă un comentariu