LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Jr. IOAN BERȚA, președintele Societății Cultural-Patriotice ,,Avram Iancu”, filiala Mureș, ne propune, săptămânal, teme de meditație deosebite, mai ales prin materialele interesante prezentate de diverși conferențiari la Casa Iancului” din Tg.-Mureș, precum și prin implicarea domniei sale și a unor membri ai societății la diversele manifestări culturale de pe raza județului.

Multe și interesante au fost subiectele dezbătute până acum, dar cea din 14.11.2018, cu tema ,,Mircea cel Bătrân, precursor al Marii noastre Uniri”, susținută se prof. MIHAI MONORANU, a fost una deosebită. Subiectul a fost unul generos, cu un registru afectiv, informațional și emoțional deosebit, întrucât făcea referire la o figură emblematică, aproape legendară, din perioada de început a statalității noastre, iar lunga lui domnie (38 de ani) încărcată cu atâtea mari biruințe în bătăliile pe care le-a purtat pentru menținerea independenței și libertății țării sale, au făcut din el, pentru noi toți, o icoană de închinat, pusă pe catapeteasma inimii noastre, cea atât de doritoare de oameni mari și puternici care să ne țină mereu sub umbra faptelor lor, neamul și țara.

Domnul prof. Monoranu a ales ceva inedit pentru a-și susține tema și anume, ne-a prezentat discursul susținut de marele istoric, academicianul Dimitrie Onciu, la 13 februarie 1918, la Patriarhia Română din București, cu ocazia comemorării împlinirii a 500 de ani de la trecerea în eternitate a domnitorului. Acest discurs s-a vrut atunci a fi un cuvânt de îmbărbătare pentru țară și în special pentru bucureștenii aflați într-o situație precară a existenței lor.

Discursul a fost citit de domnul profesor Monoranu, chiar din broșura ce a apărut atunci, pentru a putea fi distribuită în toată țara. În ea se face referire la neîntrerupta luptă a domnitorului, de la urcarea sa pe tronul Țării Românești și până în ultima lui clipă de viață, pentru apărarea libertății și independenței țării sale, trimitere direct la situația de atunci a României, marile victorii obținute cu multe sacrificii și jertfă au fost la fel de dureroase și atunci ca și acum, pentru că nu se putea altfel.

Dar, rând pe rând, numele domnitorului s-a făcut urcător în lume, el fiind rostit în fală și cu respect atât de prieteni, cât și de dușmani, Țara Românească aflându-se, la 1406, în plină dezvoltare și afirmare, ea având atunci cea mai mare întindere din toată istoria ei, înțelepciunea ,,bătrânului și iscusitului” domn, ferind-o de multe primejdii.

Cu acest discurs, Dimitrie Onciu a reușit să aline un pic suferințele țării și să insufle speranțe pentru vremurile ce vor urma, fără să știe că la puțin timp după aceea, la Alba Iulia se va face marea dreptate pentru acest popor, UNIREA cea MARE.

De asemenea oameni am avea nevoie astăzi, un Mircea cel Bătrân și un Dimitrie Onciu, cu ei noi și țara ne-am ști în siguranță, am avea un conducător care să ne țină uniți și să ne înșire după ei în luptele pentru independența și libertatea pe care nu le avem acum.

Domnul deputat ADRIAN MOISOIU ne-a făcut o surpriză plăcută, recitându-ne poezia ,,Umbra lui Mircea la Cozia” de Grigore Alexandrescu, iar poeții MIRCEA DORIN ISTRATE, dr. MARCOCI DORIAN și SILVIU RAȚIU ne-au încântat cu o ,,clipă de poezie”, citindu-ne frumoase poeme din creațiile lor.

Ca întotdeauna, drd. FELICIAN SUCIU ne-a informat asupra unor cărți de mare importanță pentru istoria noastră, recent apărute, după care ne-a prezentat o broșură rară achiziționată de domnia sa, ,,Istoria politico-militară a Războiului Mondial 1914-1918”, broșură apărută la Sibiu în anul 1936.

În final, doamnei TRUȚĂ LUCIA, cea mai vârstnică membră a societății noastre, i s-a înmânat, de către domnul Ioan Berța, o frumoasă diplomă și i s-a acordat medalia jubiliară ,,100 de ani de la Marea Unire” instituită de Societatea Cultural-Patriotică ,,Avram Iancu”, filiala Mureș, pentru întreaga sa activitate depusă în cadrul societății noastre.

 

Lasă un comentariu