COPII OPTIMIȘTI ÎNTR-O LUME PESIMISTĂ

Distribuie pe:

În cartea “Cum să fii un părinte mai fericit”, autoarea KJ Dell'Antonia, citată de adevarul.ro, prezintă câteva tactici cu ajutorul cărora părinții își pot ajuta copiii să vadă partea plină a paharului, chiar dacă sunt înconjurați de pesimism.

“Orice părinte își dorește un copil optimist, care să se bucure de provocări, să aprecieze oportunitățile și să aibă o încredere profundă în capacitatea de a stăpâni orice situație. Speranța pentru viitor și perseverența reprezintă un puternic avantaj. Pentru oricine este important să învețe să caute optimismul. Această idee este și mai importantă pentru părinți, care își doresc să îi vadă pe copiii lor reușind atât în copilărie, cât și în viața de adult. Persoanele optimiste sunt mai rezistente și se descurcă mai bine în viață. Ele fac un antreprenoriat mai bun, trăiesc mai mult timp și sunt mult mai mulțumite de relațiile lor. Optimismul îi provoacă pe oameni să continue să se străduiască, chiar dacă întâmpină dificultăți, în timp ce pesimismul îi lasă deprimați și resemnați la eșec, chiar invocându-l.

Părinții își fac speranțe în privința viitorului propriilor copii, însă, într-o societate îndreptată spre catastrofă, pare dificil să dai un exemplu pozitiv, deși probabil că este mai important decât niciodată.

Din fericire, cercetările au scos la iveală lucruri cu ajutorul cărora părinții îi pot încuraja pe copiii lor să crească cu o atitudine de genul pot și fac”, este de părere Dell'Antonia, care oferă și câteva sfaturi părinților pentru a-și scoate copiii din “bula” pesimismului.

Ajutați-i pe copii să acorde atenție pozitivismului - În acest sens, există o problemă legată de perspectiva pesimismului, care este greșită. Această “bulă” negativă este o iluzie, rezultatul unei coliziuni nefericite între un ciclu de știri 24 de ore, 7 zile pe săptămână și tendința creierului de a se îndrepta spre orice posibil pericol și de a ignora orice altceva.

Creierele noastre pun în mod natural accentul pe negativ, în timp ce majoritatea veștilor bune au un efect redus sau deloc asupra sistemelor de memorie din creier. Cu alte cuvinte, este firesc să lăsăm vestea rea să ne copleșească. Din fericire, prin practică, ne putem ajuta creierul să cântărească în mod egal veștile bune.

Când auzi o poveste grozavă, păstrează ceva bun în propria viață sau, pur și simplu, dacă te afli într-un loc frumos, cu cei pe care îi iubești, odihnește-ți mintea odată cu această experiență. Pătrunde în acest sentiment, cum pătrunde el în tine. Așadar, descrieți ce faceți copiilor voștri și încurajați-i apoi să trăiască și ei bucuriile și plăcerile lor.

Schimbați-vă limbajul pe care îl utilizați când descrieți evenimente curente - Optimismul poate fi dezvoltat. Cercetătorii au descoperit că atunci când cei care au o perspectivă mai pesimistă folosesc limbajul pozitiv pentru a descrie situațiile traumatizante în care se găsesc, trăirile lor în acea situație devin mai pozitive, iar sentimentul de optimism crește. Asta e ceva ce putem încerca acasă.

Într-o anumită zi, lucrurile urâte au fost spuse și făcute, violența s-a încheiat și, undeva, justiția nu a fost servită, inclusiv în timpul ciclului nostru mediatic.

Avem nevoie și vream să știm ce se întâmplă în lume, dar știrile provoacă mai degrabă teamă decât informație, mai ales pentru copiii noștri. Este dificil pentru copii să se simtă în siguranță atunci când ne văd că reacționăm în mod constant la evenimentele din afară, care sunt adesea invizibile pentru ei.

Implicați-vă în comunitate - Urmărind cu pasiune știrile înfricoșătoare, nu numai că acestea ne pot face să ne simțim fără speranță și neajutorați, dar ne și distrag atenția de la problemele mai mici, în care cunoașterea faptelor și apoi acționarea, votarea sau voluntariatul ar putea avea un efect.

Puneți-vă energia pentru a vă asigura că voi și familia voastră sunteți parte a lumii din imediata apropiere. Asta ar însemna voluntariat, dar ar însemna și simpla aderare și participare la instituțiile și cluburile locale care ne hrănesc nevoia naturală de legătură (nu de natură digitală). Găsiți ceva în zona dumneavoastră care vă face să vă simțiți plini de speranță și să faceți parte din viața de familie.

*

Creșterea copiilor cu o doză mare de optimism este grea, pentru că le cere părinților să renunțe la perspectiva cinică, care este cel mai ușor răspuns la evenimentele pesimiste. Însă, avem nevoie să încercăm și să avem dorința de a aduce optimismul în viețile noastre și să îi îndrumăm și pe copiii noștri să facă același lucru. Speranța rezolvă orice problemă. Nu este nevoie de altceva.

 

Lasă un comentariu