SIMPOZIONUL NAȚIONAL “CONSTANTIN RĂDULESCU-MOTRU” EDIȚIA A III-A

Distribuie pe:

Simpozionul Național “Constantin Rădulescu-Motru”, a fost condus și organizat de către cercetătorul științific gr. I/lector univ. dr. Eugeniu Nistor, acesta fiind totodată și președintele executiv al proiectului cultural.

Constantin Rădulescu-Motru, s-a născut la data de 15 februarie 1868, în Mehedinți, și a decedat la data de 6 martie 1957, la București; a fost filosof, psiholog, pedagog, om politic, dramaturg, director de teatru român, academician si președinte al Academiei Române, între anii 1938-1941, personalitate marcantă a României primei jumătăți a secolului al XX-lea.

Desfășurat la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu-Mureș, în perioada 21-24 noiembrie, în cadrul Simpozionului s-au desfășurat o serie de manifestări. Astfel, în ziua de 22 noiembrie a avut loc prima sesiune de comunicări științifice, în cadrul căreia le-au vorbit studenților și participanților: lector univ. dr. Eugeniu Nistor, despre: Constantin Rădulescu-Motru - reprezentant de frunte al elitei culturale românești în proiectul interbelic, și prof. dr. Constantin Nicușan, despre: Politică și politicianism în accepția lui C. Rădulescu-Motru.

În cadrul deschiderii festive din data de 23 noiembrie 2018, desfășurată în sala R 21 a UMFST Târgu-Mureș, au ținut alocuțiuni: prof. univ. dr. Călin Enăchescu - prorector al Universității, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean - vicepreședinte al Senatului UMFST și directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane “Gh. Șincai”, conf. univ. dr. Giordano Altarozzi (decan al Facultății de Științe și Litere din cadrul UMFST), dr. Marius Pașcan (deputat, Parlamentul României). În

același cadru festiv, domnul Academician Alexandru Surdu (președinte de onoare al simpozionului), președintele Secției de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a Academiei Române, directorul Institutului de Filosofie și Psihologie “Constantin Rădulescu-Motru” București, a prezentat comu-nicarea în plen: Personalitatea și opera lui Constantin Rădulescu-Motru.

Începând cu ora 13.00, în aceeași sală a UMFST Târgu-Mureș, a continuat sesiunea de comunicări științifice consacrate uriașei personalități academice românești. De această dată au prezentat comunicări: cercetător științific gr. III dr. Marian Nencescu, de la Institutul de Filosofie și Psihologie “Constantin Rădulescu-Motru” București, despre: Constantin Rădulescu-Motru și specificul național, prof. dr. Mihai Ardelean, de la LSM Târgu-Mureș, despre: De ce și Constantin Rădulescu-Motru a crezut în principiile eugeniei? și prof. dr. Valentin Marica, de la Studioul de Radio Târgu-Mureș: Pagini de istorie literară în viziunea lui Constantin Rădulescu-Motru.

În încheierea acestei secvențe a Simpozionului, lectorul univ. dr. Eugeniu Nistor, președintele executiv al proiectului cultural, i-a invitat pe participanți să vizioneze, în ziua următoare, expoziția de ediții ale operei lui Constantin Rădulescu-Motru, deschisă la sediul Editurii “Ardealul”, mulțumindu-le totodată tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a acestei manifestări, în special Conducerii UMFST Târgu-Mureș, Academiei Române, personal domnului Acad. Alexandru Surdu și Primăriei Municipiului Târgu-Mureș, care este parte a acestui proiect cultural.

Lasă un comentariu