Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș va deveni Colegiu

Distribuie pe:

În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Local Târgu Mureș, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, a fost adoptat un proiect de hotărâre privind acordarea avizului Liceului Vocațional de Artă în vederea obținerii titlului de Colegiu. Unitatea de învățământ târgumureșeană a solicitat acordarea acestui aviz consultativ, etapă necesară în vederea depunerii dosarului pentru obținerea acestei titulaturi. Conform legislației în vigoare, o unitate de învățământ din domeniul tehnic sau vocațional poate primi titlul de Colegiu dacă îndeplinește, cumulativ, mai multe criterii.

Astfel școala trebuie să-și fi adus contribuția “deosebită” privind dezvoltarea învățământului, științei, culturii și sportului, la nivel local, regional, național sau internațional.

Activitatea educativă, pedagogică și științifică desfășurată și performanțele profesionale înregistrate de elevii unității de învățământ să fie reflectate în rezultatele obținute la concursurile specifice naționale și/sau internaționale. Un alt criteriu se referă la perioada de activitate a școlii, și anume, în cazul liceelor vocaționale, perioada de activitate relevantă să fie de peste 50 de ani. De asemenea există o serie de criterii cu privire la performanțele dascălilor și elevilor, cu privire la activitatea de cercetare științifică, formarea continuă a cadrelor didactice sau publicarea de lucrări științifice. Nu în ultimul rând va fi evaluată calitatea absolvenților liceului care trebuie să fie reflectată prin rata de promovare a bacalaureatului, dar și prin numărul de personalități, în domeniul artelor, în acest caz, pe care școala l-a dat societății. De asemenea școala care solicită titlul de Colegiu trebuie să aibă cel puțin două specializări.

Directorul Liceului Vocațional de Artă, prof. Grozav Diana Sabina, ne-a declarat că “obținerea acestui titlu va fi practic o recunoaștere a performanțelor deosebite obținute de colectivul de cadre didactice și de elevii liceului, o recunoaștere a învățământului de calitate de aici”. Ea a mai spus că școala urmează pașii în vederea depunerii dosarului și că speră că acest titlu va fi obținut în urma evaluării. Astfel, Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș se va alătura și prin acest titlu, unităților de învățământ de elită din România.

“Liceul are un rol bine definit în viața orașului Târgu-Mureș, activitățile artistice ale elevilor noștri îi atrag nu numai pe părinții acestora, dar și pe mulți dintre locuitorii orașului. Concertele elevilor, expozițiile lor, prezența elevilor la diferite activități cultural-artistice din oraș (vernisaje, lansări de carte, serate literar-muzicale, simpozioane, conferințe etc.) sunt tot atâtea evenimente care vin să întregească viața culturală târgumureșeană”, se arată într-un document oficial al instituției de învățământ.

Conform planului de școlarizare, Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș are clase, începând cu clasa pregătitoare, cu predare în limba română și maghiară. În ciclul primar, elevii urmează doar specializarea muzică. Din ciclul gimnazial apare, pe lângă muzică, și specializarea în domeniul artelor plastice iar din clasa a IX-a și până în a XII-a, pe lângă cele două specializări menționate mai sus mai apar două specilizări, și anume: arta actorului și arhitectură. Liceul oferă astfel patru specializări în muzică, arte plastice, teatru și arhitectură, în ambele limbi de predare.

Liceul Vocațional de Artă, în forma de organizare actuală, s-a înființat în anul 1949, ca o instituție de învățământ artistic. În același an, prin reforma învățământului din 1948, în țară au luat ființă cinci licee de artă, printre care s-a numărat și Liceul de Artă din Târgu-Mureș, alături de cele din București, Iași, Baia-Mare, Cluj-Napoca. Primul director al liceului a fost sculptorul Izsák Márton (1949-1974), iar director adjunct, violoncelistul, compozitorul Kozma Géza, urmat apoi de pianista Trózner Sarolta (1949-1969), strănepoata renumitului compozitor de operă, Erkel Ferenc.

De la înființarea sa, Liceul de Artă pregătește elevi în specialitățile muzică și arte plastice (profilul coregrafic a funcționat doar câțiva ani). În ultimii ani, în cadrul liceului se desfășoară în paralel cu pregătirea de specialitate și programul de cultură generală. Prima promoție de elevi a părăsit liceul în 1953. Începând cu anul școlar 1955-1956, clasele liceale cu profil de muzică au fost transferate la Cluj, în instituție rămânând doar clasele I-VII. Clasele cu profil de artă plastică rămân, dar - după model sovietic - trec sub administrația Școlii de Ucenici și funcționează sub denumirea de Școala Tehnică. În anul școlar 1959-1960, clasele de la cele două specialități se unesc din nou și se reînființează liceul sub numele de Școala Elementară și Medie de Muzică și Arte Plastice. Din 1977 și până în 1990, Liceul de Artă și-a desfășurat activitatea în două unități școlare distincte: Școala Generală nr. 18, cu Profil Suplimentar de Artă (cls. I-VIII), și Liceul Pedagogic (cls.IX-XII, secția artă). Liceul de Artă se reînființează începând cu anul școlar 1990-1991, când clasele de liceu s-au alăturat claselor I-VIII din Școala Generală nr 18, care s-a transformat în unitate școlară de tip liceal cu cls. I-XII. În 1994 are loc intrarea în circuit a unei clădiri noi cu spații pentru specialitate și sector administrativ. În anul 2008 se desființează internatul liceului, fapt ce dezavantajează elevii proveniți din alte localități, dar în schimb crește numărul sălilor alocate studiului de specialitate. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu