LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

,,Oastea Unirii” a fost titlul conferinței susținute la ,,Casa Iancului” miercuri, 19 decembrie, de jrs. Ioan Berța, președintele Societății Cultural - Patriotice ,,Avram Iancu”- Filiala Târgu-Mureș.

Aflându-ne încă în anul Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, prelegerea evocă un moment crucial din istoria noastră, când, tinerii ostași români din Ardeal, purtați cu de-a sila prin războaiele altora, înțelegând și simțind că a sosit marea clipă a neamului românesc - la îndemnul unor mari patrioți români, în principal Iuliu Maniu - se adună la Viena și se constituie în ,,Regimentul Orăștie”, considerându-se ca făcând de-acum parte din armata română și punându-se, sub prestare de jurământ, la dispoziția acesteia: ,,Jur credință națiunii române! Nu voi sta decât în serviciul neamului românesc, pe care nu-l voi părăsi în niciun caz și sub nicio împrejurare. Așa să-mi ajute Dumnezeu”. Acesta a fost jurământul celor aproape 70.000 de militari în cazarma ,,Franz Josef”, oșteni care, înainte de a se întoarce în țară, au fost solicitați de către guvernul austro-ungar să restabilească ordinea în Viena, cuprinsă la acea dată - când se destrăma imperiul - de jafuri, devastări, debandadă și unde, în trei săptămâni, ei, românii, au restabilit ordinea.

,,Tinerii plugari din Regimentul Orăștie bat țanțoși pasul de defilare pe centrul Vienei, împodobiți cu cocarde tricolore în piept, răzbunând astfel generații întregi de înaintași veniți la Împărat cu jalba în proțap și nebăgați de nimeni în seamă. Ce n-ar da să-i vadă bieții lor părinți de-acasă, ce n-ar da să-i vadă moșii și strămoșii lor, ce n-ar da să-i vadă Horea, Cloșca și Crișan, ce n-ar da să-i vadă bietul Avrămuț, pe ei, copiii amărâți ai Transilvaniei cântând sunător La arme, Ardealul ne cheamă, zile întregi, neîntrerupt, pe străzile Vienei”. Și același lucru l-au făcut în Praga și în Budapesta, acoperindu-se de respect și recunoștință din partea populației.

Ajunși în țară, pe căi ocolite prin Balcani, pentru a nu se întâlni cu armata maghiară aflată în retragere, evitându-se astfel eventualele conflicte armate, această viitoare armată ardeleană s-a pus la dispoziția Consiliului Național Român, primind însărcinarea de a asigura paza și ordinea la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 și mai apoi în toate localitățile transilvane.

Alocuțiunea a fost completată cu informații extrem de utile de către prof. Dimitrie Poptămaș, dr. (ist) Felician Suciu, prof. dr. Voica Foișoreanu, prof. Petru Nemeș, iar clipa de poezie a fost susținută, ca de obicei, de poeții: Mircea Dorin Istrate, Dorian Marcoci și Silviu Rațiu.

În finalul manifestării, Ioan Berța, în numele filialei mureșene a Societății Cultural - Patriotice ,,Avram Iancu”, a înmânat profesorului Petru Nemeș o ,,Diplomă Aniversară” și o medalie cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani și a 25 de ani de când se află în fruntea Societății Culturale ,,Al. Papiu Ilarian”, iar prof. Dimitrie Poptămaș a înmânat, la rândul său, în numele Fundației ,,Vasile Netea”, o Diplomă și o distincție domnului Ioan Berța, pentru activitatea desfășurată în fruntea societății pe care o conduce.

Lasă un comentariu