AU FOST IDENTIFICATE ORIGINILE DURERII

Distribuie pe:

Cercetătorii americani din cadrul Școlii Medicale a Universității Harvard, citați de descopera.ro, susțin că au identificat un set de neuroni responsabili pentru durerea susținută și comportamentul asociat durerii.

“Un copil își poate pune mâna pe o plită încinsă, dar și-o retrage rapid, alegându-se cu o arsură minoră. Pentru a atenua durerea, copilul își pune degetul ars în gură. Retragerea mâinii pentru a evita rănirea și atenuarea durerii reprezintă două răspunsuri evoluționare distincte.

În studiul nostru, realizat pe șoareci, am identificat calea prin care nervii semnalizează durerea puternică și susținută din urma unei răniri. Descoperirile oferă informații și despre diferitele moduri prin care sunt activate reflexele de evitare a rănirii și de ameliorare a durerii.

Observațiile clinice asupra pacienților cu degradare neurologică, dar și studii anterioare au dezvăluit modul în care se produc cele două acțiuni. Descoperirile bazate pe testele pe șoareci pun la îndoială validitatea experimentelor actuale de testare a eficienței compușilor pentru ameliorarea durerilor, întrucât s-a măsurat răspunsul greșit.

Noi ne-am axat pe un grup de neuroni numiți Tac1 ce provin din cornul dorsal al măduvei spinării. În cadrul unei serii de experimente, am înregistrat răspunsul la durere în cadrul a două grupuri de șoareci: unul cu neuroni Tac1 intacți și unul în care Tac1 au fost scoși din funcțiune prin procese chimice.

Șoarecii cu neuronii Tac1 inactivi au prezentat un răspuns normal, de retragere atunci când au fost expuși la stimuli, dar atunci când cercetătorii i-au injectat cu ulei de muștar pentru a declanșa senzația de arsură, animalele nu au început să își lingă labele, cum ar fi trebui să se întâmple în mod normal.

De asemenea, șoarecii cu neuronii inactivi nu au prezentat niciun semn de retragere atunci când le-au fost ciupite labele. O astfel de pierdere a sensibilității este observată și la persoanele cu accidente vasculare cerebrale sau tumori în anumite zone ale creierului.

Observațiile confirmă faptul că neuronii Tac1 afectează comportamentul de ameliorare a durerii obținută în urma arsurii sau rănirii, dar nu au niciun efect asupra reacțiilor reflexe de apărare”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu