HOȚII DE PREZENT

Distribuie pe:

Motto: “Cât vrei să mai furi, Domnule Ministru?

Uită-te-n jur: e sinistru!”

“A fura startul” este o expresie plastică de sorginte sportivă, transferată și perfect acoperitoare semantic și în tertoriul politic. Sensul ei inițial, explodat în amplă polisemie, ar fi să țâșnești ca din pușcă, fără a aștepta semnalul sonor - fluierat sau împușcătură.

Gând și resort hoțesc. De 30 de ani, după împușcăturile din decembrie, necurmate nici după ultimul răcnet din Sfânta zi a Crăciunului, al Prea Împușcatului, românul naiv și tolerant, îndelung răbdător, stă aliniat cuminte la startul Speranței, cu privirea îndreptată înainte și în sus, spre viitor, că așa a fost învățat de comuniști. Nu fac excepție nici democrații sau nedemocrații care i-au precedat. Până și poetul le promitea, neconvingător, dar ca potențialitate neexlusă din peisaj, “acel feeric viitor”. Știam și atunci, la prima aliniere, că va fi grea cursa, cu neprevăzute și insur-montabile obstacole, dar am acceptat-o, aliniați la start. În ceva mai trebuie și să crezi. Niciodată, măcar o dată, promisiunea nu a fost cu bătaie scurtă, conjugând verbul acțiunii la timpul prezent, spre a însenina ziua trăită, în derulare. Se vede că românii au fost dintotdeauna în penurie de endorfină, hormonul fericirii, după savanți.

Cu poporul “suveran” încremenit cu picioarele în greoaiele bloc-starturi și cu privirile ațintite spre cer, mereu înșelați și prostiți de maeștrii ai hoției și ași ai manipulării, mai mult impuși decât aleși ca antrenori sau arbitri, era inevitabil ca mocirla să se extindă cât o țară. 237.502 kilometri pătrați.

Dar să fim optimiști: este loc și rost de și mai rău!

După numerologi, 2019 va fi un an cu vibrația 3, exuberant, asortat cu trădări... benefice. De ce benefice, din moment ce adjectivul nu tocmai se “asortează” cu substantivul determinat, nu se compatibilizează? Ba chiar se fugăresc și se exclud. Explică Numerologul: trădări de clarificare. Nu toți trădează; cine e împotrivă nu trădează, din moment ce își precizează poziția.

Să dăm un exemplu lămuritor. O știre de ultimă oră - breack-news pe romgleză! - informează că... se mișcă țara. De pe-acum, se proiectează o amplă mișcare de protest, cu participarea a peste 250.000 de diasporeni întorși acasă să se distreze pe durata vacanței estivale. Da, și-au găsit adevărata distracție, inspirați probabil și de Parisul în flăcări, îngălbenit deocamdată. Găsesc sprijin și în Numerologie, care spune că va fi mult divertisment și mai puțină prosperitate. Au tot dreptul, într-o țară scăpată de sub control. Dar nici tocmai stână fără câini. Dulăilor carpatini adevărați încă nu le-a pierit sămânța, chiar dacă au puit inadmisibil javrele și maidanezii, lătrând bezmetic partituri scrise dincolo de patrie, cu ciolanele aferente. Să protesteze cât vor, dar să respecte și Legea, așa cum și maimarii francezilor le-au impus, drastic, dragilor lor protestatari, fie ei și protestanți, nu doar catolici, cum îi numea șefa guvernului nostru pe zurbagiii din Piața Victoriei.

Încă nu știm care vor fi revendicările, dar mai au timp să le inventeze. Nu le va fi tocmai ușor. Îngăduiți un scenariu nu tocmai realist, dar posibil: România va asigura - dacă va fi lăsată în pace! - cea mai fecundă președinție trecătoare sau rotattivă a Consiliului UE; Dragnea se va afla, cu stagiu deja, “după gratii”, nu atârnat de gâtul superb al tinerelei sale iubite sau neveste; Instanța va lămuri și va sancționa abuzurile de o parte și de cealaltă din 10 august 2018; Punctul de pensie va fi săltat anticipat, nu doar pe 1 septembrie; autostrăzile Comarnic-Brașov și Iași-Tîrgu-Mureș vor fi gata de start; retribuirea muncii cinstite se va apropia de leafa apusenilor etc. etc.

Se restrânge drastic registrul generator și suport de revendicări clamate din toți bojocii umflați de endorfină tip Vest. Sigur, temeiuri de insatisfacție vor fi cât lumea, uman sau teritorial. Tabloul general al nemulțumirii nu are nici rame, nici margini. Aspirația spre (mai) înalt este o stare permanentă a omului, încă de pe când nu era om, când doi primitivi Neanderthali alfa își încrucișau ciomegele întru “binele obștii” gentilice.

Nimic nou sub soare. Așa cum nici “penalii”, cum insultă Președintele - și știe dânsul ce spune, bazat pe propriul exercițiu! - nu vor dispărea de la sine, doar prin consens și efort național de asanare. Patru ani, însuși Domnia Sa, poftitor de încă un cincinal cotrocean, cu “startul furat”, spre a fi primul la linia de sosire, s-a condus după principiul roman “Dezbină și stăpânește!”. Sigur, este imun și inocent. Doar nu a făcut nimic; este normal să-și mai dorească un mandat... de nimic. Este “cool” funcția. Și chiar dacă nu i se va prelungi mandatul, sau nu i se va emite altul, va fi lipsit de griji. Conform legii, statul român îi va mai da o casă-vilă, fără să trudească la meditații date “prostovanilor” de elevi, nedeclarate, nefiscalizate, ca mai tot dascălul.

Să reținem, totuși, postarea numerologilor: vom traversa un an cu multe trădări. Cât de “benefice” vor fi și pentru cine, cine va zâmbi de Revelion 2020, vom trăi și vom vedea. Important este să nu mai acceptăm speranțe second-hand.

Lasă un comentariu