BUDAPESTA RECOMANDĂ ROMÂNIEI O „INOVAȚIE POLITICĂ" - DREPTUL LA AUTODETERMINARE

Distribuie pe:

Prezentă, sâmbătă, la manifestarea festivă de la Universitatea Creștină Partium din Oradea, Katalin Szili, reprezentant al guvernului ungar, a reiterat ideea că una dintre prioritățile Budapestei, în acest an, o reprezintă consolidarea Bazinului Carpatic și a comunităților maghiare, încât regiunea să devină „un nou punct de orientare", notează MTI.

Pe lângă aspirațiile autonomiste ale Ținutului Secuiesc, apărarea maghiarilor răsfirați este, de asemenea, o sarcină importantă, prin urmare, toate comunitățile maghiare trebuie ajutate, precum și fiecare maghiar în parte.

Cu privire la președinția Consiliului Uniunii Europene în următoarele șase luni, aceasta ar putea deveni „o inovație politică": dacă România se consideră cu adevărat europeană, ea ar putea recunoaște maghiarii din România ca factori constituanți ai statului român și ar putea să le dea dreptul la autodeterminare, a mai spus Szili, precizând că există deja multe exemple de autonomie în Europa, iar autodeterminarea merită susținută, pentru că, atunci când comunitățile sunt puternice, și statele, la rândul lor, vor fi puternice.

Katalin Szili a criticat Europa, pentru că tace în privința minorităților naționale autohtone și nu dorește să facă distincție între aceștia și imigranți. Ea a subliniat că, în acest an, alegerile europarlamentare vor fi un eveniment important, în cadrul căruia va trebui făcută o distincție clară între politicienii care doresc o Europă a națiunilor și cei care susțin imigrația, aceștia din urmă optând pentru o Europă care să se dilueze în lumea globală, mai notează sursa citată.

Lasă un comentariu