DE ZIUA UNIRII, LA LUDUȘ

Distribuie pe:

În acest an, festivitățile dedicate aniversării Unirii din anul 1859 a Principatelor Române au început miercuri, 23 ianuarie. Primii care au sărbătorit această zi au fost preșcolarii și elevii din clasele primare. Împreună cu doamnele lor educatoare și învățătoare, au cântat și au jucat Hora Unirii. Unii, pentru întâia oară în viața lor.

***

La Școala Gimnazială Nr. 1, festivitatea a avut loc în spațioasa sală de sport a școlii, sub îndrumarea profesoarei de istorie Marcela Berar. Domnia sa a evocat însemnătatea actului de la 24 ianuarie 1859. Eleva Diana Timofti, din clasa a VIII-a B, a susținut un recital de cântece patriotice, iar elevii clasei a VIII-a B au prezentat sceneta “MOȘ ION ROATĂ ȘI UNIREA”.

***

La Școala Gimnazială “Ioan Vlăduțiu”, sala festivă s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de elevi participanți la evenimentul cultural patriotic “De la Unirea din 1859, la Marea Unire din 1918”.

Îndrumați de profesorii de istorie Mirena Roman și Horațiu Roman, de profesorul de muzică Ioan Șopterean, elevii din clasele a VIII-a B, a VIII-a C și a VI-a B au recitat din poeziile Unirii, au intonat “Hora Unirii” și alte cântece patriotice, au proiectat și explicat scurt-metraje documentare, creație proprie, cu tematică unionistă.

***

La inițiativa profesorului Claudiu Corneliu Ciucă, director al Liceului Tehnologic Nr. 1, programul literar muzical UNIȚI ÎN CUGET ȘI ÎN SIMȚIRI, pregătit de liceeni sub îndrumarea profesorilor Mirela Cozma și Septimiu Pop, a avut loc la Casa Orășenească de Cultură, în prezența primarului Ioan Cristian Moldovan, a consilierului Liviu Botezan și a unor profesori. Profesorul Cristian Drăghia a evocat momentele de mare încărcătură patriotică din timpul alegerii colonelului Alexandru Ioan Cuza ca întâiul domnitor al României moderne, la 24 ianuarie 1859, și din timpul elaborării și a adoptării principalelor sale reforme, (între anii 1860-1866). Liceenii Ștefania Stan, Karina Mândrean, David Hațegan, Laurențiu Șimon și Valentin Nistor au recitat poezii unioniste. Serbarea s-a încheiat printr-o entuziastă efuziune adolescentină generată de interpretarea cântecului “Hora Unirii” (versuri Vasile Alecsandri, muzica Alexandru Flechtenmaher) și de prinderea lor în Hora Unirii, jucată pe platoul din fața lăcașului de cultură.

***

Joi, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată prin Spectacolul folcloric HAI SĂ DĂM MÂNĂ CU MÂNĂ, susținut la Casa Orășenească de Cultură de Ansamblul Profesionist “Mureșul”, din Târgu-Mureș, și de doamnele cântecului popular și patriotic românesc Maria Sântean Faghiura, Dorina Grad, Dorina Oprea și Leotina Pop. În deschiderea evenimentului cultural, domnul Dorin Grama, directorul lăcașului de cultură, le-a mulțumit pentru prezență artiștilor invitați și ludușenilor spectatori, pe care i-a încălzit sufletește prin poezia pe care a recitat-o, bogată în semnificative trimiteri la cronologia de fapte și eroi din pilduitoarea istorie de jertfe ale neamului românesc. În întregul său, spectacolul dăruit de artiștii mureșeni a fost, realmente, unul de excepție, o adevărată sărbătoare de suflet românesc, de zile mari, așa cum este și Ziua Unirii. Totul a fost superb: cântecele, instrumentale sau vocale, dansurile populare, straiele populare naționale, reprezentative pentru vechi provincii românești, scenografia, concepția regizorală, sentimentalele prezentări realizate de doamna Maria Sântean Faghiura, comunicarea dintre artiști și spectatori, cântecele interpretate împreună, duioasa evocare a casei și a familiei părintești, a satului natal, cu frumoasele sale tradiții, a curățeniei relațiilor dintre soț și soție, dintre părinți și copii, dintre conducători și poporul de rând, cinstirea înaintașilor cărora le datorăm tot ceea ce avem noi astăzi. Plăcută a fost și încheierea. Artiști și spectatori au cântat, la unison, “Hora Unirii”. S-a jucat și Hora Unirii, dar numai pe scenă.

La fel ca de Ziua Centenarului Marii Uniri și acum, de Ziua Unirii, drapelele naționale, albastru, galben, roșu au fost arborate în întregul oraș, inclusiv la locuințe particulare și pe scena Casei de Cultură.

La despărțire, artiștii au mulțumit domnului primar Ioan Cristian Moldovan pentru invitație, spectatorilor pentru călduroasa primire și au urat LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

 

Foto:

Stânga sus: Secvență de la Școala Gimnazială Nr. 1

Stânga jos: Elevii de la Școala “Ioan Vlăduțiu”

Dreapta sus: Liceenii și Ziua Unirii

Dreapta jos: Întregul spectacol a fost de excepție

 

Lasă un comentariu