TEMPLUL APEI - DIN PARCUL CASTELULUI REGINEI MARIA, DIN BALCIC

Distribuie pe:

Apele limpezi și grăbite se adună și trec prin zidul gros al Templului Apei. Trei șuvoaie de apă se scurg în bazinul adânc de piatră al cișmelei, care se află în acest loc din anul 1863. În antichitate, nimfeumul era templul nimfelor, divinitatea apelor și a izvoarelor. Deasupra cișmelei este scris: “Beți sănătoși din apa limpede de la această cișmea nouă, ridicată cu ajutorul lui Asan Ugli, fiul lui Holed aga”.

Regina Maria a ales această cișmea pentru a întruchipa celebra Vitezda (Casa Milosteniei) din Ierusalim. Acolo, în jurul bazinului de apă erau pridvoare sau foișoare, în care se găseau mulți bolnavi. Potrivit scrierii Biblice, un înger se cobora din când în când în scăldătoare și tulbura apa, iar cel care intra primul după tulburarea apei se făcea sănătos, indiferent de ce boală era cuprins.

În oglinda apei de la “Templul Apei” se reflectă cerul, iar noaptea stelele și luna. Cu siguranță, chiar în acest loc, Regina Maria obișnuia să-și sărbătorească zilele onomastice și de naștere, în timpul zilei primea felicitări de la fetele de la școala de vară a Asociației Creștine de Fete, iar seara organiza recepții pentru participanții la cursele de cai organizate în cinstea ei. Principesa Ileana era președintele de onoare al tuturor instituțiilor de fete ale Asociației Creștine în România. În Castelul de la Balcic, principesa a creat școala de vară pentru fetele rămase orfane după Primul Război Mondial.

Templul Apei este unul dintre cele mai romantice colțuri ale complexului Regal de la Balcic. Demult, în jurul oglinzii de apă se aflau vase mari de lut și vaze mai mici cu flori. Fresca și felinarele sunt păstrate în stilul lor autentic. Înalta bancă romană din piatră este astăzi unul din locurile preferate ale turiștilor, pentru odihnă.

De la Nimfeum se văd intrarea în capela Stella Maris, întreaga grădină Valul Albastru și ceea ce a rămas din pasarela Castelului.

Lasă un comentariu