ALERTĂ ALIMENTARĂ - SPECIALITĂȚI DIN GRĂSIMI HIDROGENATE, FRECVENT UTILIZATE ÎN LOC DE PRODUSE DIN LAPTE

Distribuie pe:

Pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, informarea corectă a consumatorilor, depistarea, sancționarea și diminuarea fraudelor în domeniu, au fost reluate activitățile de control. Astfel, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat acțiuni, din a doua jumătate a lunii ianuarie, în Municipiul București și în toate municipiile reședință de județ. Acestea au urmărit, în principal, verificarea conformității denumirii produselor alimentare ce se comercializează, în raport cu înscrisurile de compoziție din sistemul de etichetare.

Informarea eronată a consumatorilor prin sistemul de etichetare

Au fost verificate 180 de unități (din care 85 patiserii, 17 cofetării - laboratoare cofetărie, 47 pizzerii, 15 restaurante/catering, 11 unități de Fast Food, 5 magazine alimentare). Dintre acestea, 73 de unități, reprezentând un procent de 40,5%, utilizează în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate și informează eronat consumatorii prin sistemul de etichetare că utilizează produse obținute din lapte (brânză, cașcaval, unt etc).

Chiar dacă se constată o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate, în comparație cu amploarea fenomenului din anul 2018, neregulile majore persistă în detrimentul producătorilor autohtoni de lapte și produse derivate din lapte și pe linia informării corecte a consumatorilor, precizează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Substituirea produselor - o sfidare a consumatorilor

Printre alte abateri depistate în urma controalelor s-a numărat și comercializarea așa-zisei ,,Specialitate Bulgaria'' drept Telemea de Bivoliță, Telemea de Capră și Telemea de Vacă, la prețuri cuprinse între 8,5 lei și 11 lei/kg, fenomen de substituire care, pe lângă faptul că afectează imaginea producției autohtone, autentice și sănătoase, reprezintă, practic, și o sfidare a consumatorilor.

Sancțiuni contravenționale în valoare de 661.219 lei

Pentru nereguli precum dezinformarea consumatorilor și substituirea produselor procesate din lapte cu specialități pe bază de grăsimi hidrogenate, dar și cele privind încălcarea normelor igienico-sanitare și siguranță alimentară, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 661.219 lei, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Lasă un comentariu