BUDAPESTA FINANȚEAZĂ CARTOFII DIN SECUIME

Distribuie pe:

Un număr impresionant de proiecte de investiții în domeniul agricol - mult peste așteptări - au fost depuse de solicitanți în cadrul programului de dezvoltare economică a Ținutului Secuiesc, finanțat de Guvernul Ungariei, au declarat surse din cadrul Fundației Pro Economica din Târgu-Mureș, citate de MTI.

Concret, au fost depuse 73 de proiecte de mari investiții, sumele solicitate variind între 200.000 de euro și 7,5 milioane de euro.

Publicarea rezultatelor finale ale concursului de proiecte va avea loc, cel mai probabil, la începutul lunii aprilie, după verificarea situației în teren și după analiza solicitărilor, de către specialiști din România și din Ungaria, apoi se va lua o decizie finală privind proiectele câștigătoare.

Procesarea cartofilor și a laptelui, precum și creșterea animalelor fac, în principal, obiectul proiectelor depuse, ceea ce atestă faptul că în județele din secuime sunt multe firme puternice din punct de vedere financiar, care au o viziune de dezvoltare și potențial comercial, au explicat reprezentanții Pro Economica.

Anul trecut, în Harghita, cartoful a fost cultivat pe 7.500 de hectare, înregistrându-se o producție cu 10% mai mică decât în anul anterior, prețul fiind, însă, dublu (1 leu față de 45-50 de bani), iar în ultimii ani suprafața cultivată a scăzut, din cauza prețurilor mici înregistrate la valorificarea recoltei. (sursa și foto - ziarharghita.ro)

 

Lasă un comentariu