ATENȚIE! HOȚII AU NEVOIE DE DOAR... 7 SECUNDE PENTRU A-ȘI ALEGE POTENȚIALA VICTIMĂ

Distribuie pe:

Timp de trei zile, polițiștii din New York au filmat non-stop cele mai aglomerate străzi ale metropolei, apoi au arătat imaginile unor infractori condamnați pentru agresiune, tâlhărie și furt, cerându-le acestora să identifice persoanele pe care le-ar alege ca ținte.

Concluzia a fost că infractorii reușesc, în doar... 7 secunde, să identifice acele mesaje non-verbale transmise de trecători și îi aleg pe cei pe care îi pot ușor controla.

Mersul nesigur, nesincronizarea brațelor și picioarelor sugerează o instabilitate care e repede observată și exploatată de persoanele rău intenționate.

Graba și mersul rapid denotă o persoană nervoasă, preocupată de ceva și neatentă la cei din jur, astfel, devenind ușor țintă. Poți merge puțin mai repede față de cei din jur, dacă te grăbești, însă trebuie să fii calm și concentrat.

În mijloacele de transport, legănatul de pe un picior pe altul, umerii aplecați, agățatul de bara din autobuz transmit informația că ești obosit, că energia ta e aproape de zero și că este ușor să ataci o astfel de persoană, deoarece nu are suficientă putere pentru a se apăra.

Spatele aplecat și umerii căzuți dezvăluie o persoană timidă, slabă, iar hoții percep slăbiciunea ca pe o supunere. Pe de altă parte, un spate drept, umerii trași în spate, bărbia ridicată, indică putere.

Infractorii americani au recunoscut, de asemenea, că femeile care au mâinile încărcate cu sacoșe sau ocupate cu telefonul mobil sunt ținte ușoare. Totodată, mersul cu mâinile în buzunare este periculos, deoarece îi dă infractorului câteva secunde de avans în momentul unui atac, până să poți să reacționezi.

Și lipsa contactului vizual este un îndemn la furt. Surpriza este asul din mâneca unui infractor. Potențiala victimă nu trebuie să îl fi văzut, însă dacă are contact vizual direct cu el din timp, adică se uită în ochii lui, dă de înțeles că l-a observat și că e pregătită să riposteze, așa că hoțul se lasă păgubaș.

Periculoase sunt și căștile pe urechi. Cine le poartă nu aude sunetele din jur și este, într-o oarecare măsură, rupt de realitate. Infractorilor le este ușor să se strecoare în spatele lor, fără să fie auziți. Pentru a evita acest lucru, e bine ca măcar să reduceți volumul pentru a auzi și ce se întâmplă în jur.

***

Revenind pe plaiuri mioritice, Poliția Română nu încetează să ne dea sfaturi utile pentru a evita să cădem în plasa hoților de buzunare.

Astfel, suntem avertizați că furturile din buzunare au loc, de obicei, în spații restrânse, în aglomerație. Noaptea, se fură în gări, în trenuri, ziua - în mijloacele de transport în comun, în piețe și magazine, dar numai la anumite ore, atunci când oamenii merg spre serviciu sau spre casă și sunt grăbiți.

“Comportamentul neadecvat, caracterizat prin neglijență și ignoranță, «ajută» la comiterea acestui gen de fapte. Vigilența e primul și cel mai solid scut împotriva hoților și a altor infractori.

În mijloacele de transport în comun sau când așteptați în stații aglomerate, fiți atenți la persoanele din jur. Evitați să citiți sau să butonați telefonul, deoarece atenția vă este diminuată și puteți deveni ușor victime. Dacă vă simțiți înconjurați de persoane dubioase, căutați să vă schimbați locul.

Poșeta se ține în față, dacă e posibil între corp și un element fix din autovehicul. Dacă stați pe scaun, geanta se ține în brațe, nu pe umăr, spre exterior.

Nu purtați portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor, acestea putând fi furate ușor la urcarea sau la coborârea din mijlocul de transport în comun. Nu purtați bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, paltoanelor sau al gecilor, acestea fiind locurile cel mai des vizate de hoți.

Dacă circulați la ore târzii, când sunt puțini călători, așezați-vă cât mai aproape de conducătorul auto sau lângă alți pasageri care vă inspiră încredere.

La cumpărături, portmoneul nu se pune niciodată deasupra cumpărăturilor, la vedere, iar geanta nu se ține în coș. Feriți-vă de priviri indiscrete când scoateți banii. Nu scoateți teancul de bani, ci doar suma necesară. Când stați la rând, pentru a cumpăra ceva, nu vă înghesuiți și nu permiteți să fiți înghesuit.

Acordați o mai mare atenție poșetei decât plaselor de cumpărături. Urmăriți cu atenție persoanele care transportă, ca din întâmplare, obiecte de îmbrăcăminte sau plase goale pe mână. Un hoț se folosește de astfel de obiecte când operează, ca să își ascundă mâna de privirile străine”, ne atrage atenția Poliția Română.

 

Lasă un comentariu