FASCISTULUI ȘI ANTISEMITULUI NYÍRÕ JÓZSEF NU I SE CUVIN NICIUN FEL DE ONORURI, DIMPOTRIVĂ!

Distribuie pe:

Agenția Ungară de Presă (MTI), preluată de www.hirado.hu, transmite că la ședința din 28 februarie a Consiliului local din Odorheiu Secuiesc s-a decis ca Biblioteca Municipală să poarte numele lui József Nyírõ. Proiectul prezentat de viceprimarul orașului, Árpád Orbán, a fost susținut de 16 consilieri locali, cu două abțineri. Anterior, alegerea numelui acestuia a fost avizată negativ de către Comisia de atribuire de denumiri a Instituției Prefectului conform prevederilor Legii nr. 217/23 iulie 2015 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii.

Este de notorietate scandalul politico-mediatic de la sfârșitul lunii mai a anului 2012 provocat de guvernul premierului ungar Viktor Orbán care, pe cheltuiala statului și parlamentului ungar, a exhumat din cimitirul Almudena din Madrid rămășițele pământești ale lui József Nyírõ, personaj al cărui trecut fascist și antisemit era de notorietate. Apoi, în contextul unei acțiuni de manipulare electorală a maghiarilor din România, combinată cu o tentativă de “marcare politică de teritoriu” s-a experimentat, în paralel, și o operațiune de intoxicare a autorităților române. Astfel, s-a încercat aducerea osemintelor lui Nyírõ de la Budapesta în “Ținutul Secuiesc” cu același tren cu care, cu ocazia Rusaliilor, veneau din Ungaria pelerini la Șumuleu. De acolo, osemintele urmau să fie duse de un “detașament de husari călări” (!?) la Odorheiu Secuiesc, unde să fie reînhumate în cimitirul catolic. Au fost anunțate “manifestări cultural-științifice” și o conferință de presă care să dea posibilitatea ca Biblioteca Orășenească să poarte numele lui Nyírõ József. Mai trebuie spus că datorită intervenției ferme a autorităților române, reînhumarea nu a fost permisă, “moaștele” fiind retrimise la Budapesta.

Cine a fost de fapt József Nyírõ, cel care de mai mulți ani are în parcul central al municipiului Odorheiu Secuiesc un bust, iar în județul Harghita o școală îi poartă numele?

Născut în 1889, la Jimbor, județul Brașov, a fost preot, exclus din biserica catolică pentru încălcarea jurământului celibatului, scriitor de talent și politician al dreptei radicale. După Diktatul de la Viena, Nyírõ a devenit membru al Adunării Naționale Ungare, parlament al rușinii umanității, responsabil moral pentru Holocaustul evreilor din Ungaria și din Transilvania de nord ocupată de aceasta.

În 1940, el a fost decorat de “conducătorul” Horthy Miklós pentru “atitudine maghiară”. Notorietatea, calitățile sale literare și oratorice au fost exploatate intens și eficient pentru promovarea aberantei ideologii hungariste elaborată de Ferenc Szálasi. Este bine cunoscut că în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, József Nyírõ s-a manifestat ca un fascist învederat, fiind susținător al Partidului Crucile cu Săgeți al lui Szálasi, formație național-socialistă implicată în crimele cele mai abjecte împotriva evreilor din Ungaria.

Împreună cu Albert Wass, Zita Szeleczky, Árpad Henney, József Suli, Ferenc Fiala, Lajos Marschalko și László Kondorossy, József Nyírõ a fost unul dintre agenții activi ai propagandei partidului lui Szálasi, a ideologiei hungarismului, cea mai vulgară expresie a fascismului ungar, și a radicalismului ultranaționalist și șovin, antiromânesc, antisemit și xenofob.

Mai mult, “apostolul secuimii”(?!), cum se încearcă a se acredita astăzi, era un admirator necondiționat al nazismului. Numerele din 4, 5 și 6 noiembrie 1941 ale ziarului “Keleti Újság” consemnează impresiile sale de la congresul de la Weimar al scriitorilor naziști germani. Despre Jozef Goebbels, mâna dreaptă a lui Adolf Hitler, József Nyírõ scrie de-a dreptul exaltat: “Acum știu cine ești! Ești Conducătorul vieții spirituale a Germaniei, aflat în chiar mijlocul conflictului mondial, atunci când patria sa își poartă lupta glorioasă etc.” și continuă să delireze: “Cel care este mândria tineretului și poporului german (Goebbels) este nu numai un om mare, ci și un om bun, pe care nu doar trebuie, dar pe care chiar merită să-l iubești!”. http://www.es.hu/nyerges-andras;szinrebontas;2012-05-23.html

Nyírõ a rămas în Parlamentul Ungariei și după “puciul lui Szálasi” din octombrie 1944, când Partidul “Crucea cu săgeți - Mișcarea Hungaristă” a preluat puterea în Ungaria, continuându-și activitatea de propagandă național-socialistă și antisemită.

În martie 1945, împreună cu membrii guvernului ungar fascist, a fugit din Ungaria, refugiindu-se în Germania, apoi în SUA. În emigrație, József Nyírõ a rămas fidel ideologiei hungariste, fiind cooptat în “guvernul din exil” în calitate de ministru al educației naționale. Căutat după război de Comisia Aliată de Control sub acuzația de a fi criminal de război, scapă, refugiindu-se în Spania condusă de dictatorul Francisco Franco. Moare la Madrid în octombrie 1953 și este înhumat în cimitirul Almudena, consacrat falangiștilor lui “El Caudillo”.

Fără îndoială, József Nyírõ a fost înzestrat cu un remarcabil talent literar. Cum și-a folosit însă el acest dar, spun aproape totul citatele pe care le-am selectat din volumul Galeria portretelor literaturii ungare al scriitorului și criticului literar Géza Hegedûs (1912-1999), martor al evenimentelor acelor timpuri. Esența personalității lui József Nyírõ este cuprinsă în câteva fraze:

“În politică, drumul ales de el este cel al fascismului. (...) A fost dezamăgitor pentru cei care au observat înrudirea sa spirituală cu mitul criminal al purității sângelui. Pe aceștia i-a surprins atașamentul clar al lui Nyírõ, ce tocmai pășea pe scena politică, față de reprezentanții în Ungaria ai nazismului german, față de Partidul Crucilor cu Săgeți. (...) József Nyírõ este un instigator la război, incitator la asasinate în masă, criminal de război în sensul dreptului penal. A aparținut spiritual statului major al lui Szálasi. Chiar și în emigrație, în America și Spania, în cărțile publicate încearcă să justifice acest spirit. (...)

Romanul autobiografic «În jugul lui Dumnezeu» rămâne printre valorile durabile ale literaturii noastre, chiar dacă autorul lor, în viforul istoriei, din punct de vedere uman, dar și cultural, și-a băgat capul nu în jugul lui Dumnezeu, ci în cel al diavolului.”

http://mek.niif.hu/01100/01149/html/nyiro.htm

Nu e cam mult pentru ca Biblioteca Municipală din Odorheiu Secuiesc să-i poarte numele?

 

                                                                                

Lasă un comentariu