CUM AFLĂM DACĂ TRĂIM LÂNGĂ UN PARTENER-PARAZIT

Distribuie pe:

Potrivit site-ului californiapsychics.com, citat de garbo.ro, paraziții sunt cei care îți declară cu ostentație dragostea, însă se folosesc de această dragoste exclusiv în beneficiul personal.

Cer bani, favoruri și timp

Paraziții intră pe nesimțite în viața ta. Nici nu îți dai seama cum, de ce și de unde te-ai pricopsit cu ei. Paraziții intră pe nesimțite în inima ta. Trăiesc de pe urma ta. Se hrănesc cu sufletul tău, din și cu viața ta. Îți folosesc energia, resursele, uneori chiar viața ta, munca ta, pentru a supraviețui și a le fi bine. Se hrănesc cu ceea ce ești, cu ceea ce oferi. Și, cu cât oferi mai mult, cu atât ei oferă mai puțin și cer mai mult.

Paraziții cer bani, favoruri, timp. Cer multă înțelegere și mult sprijin și ajutor emoțional. Eșuează în schimb în a oferi ceva similar. Paraziții te storc de energie și de viață. Obiceiul lor zilnic este să profite de tine și să te exploateze. În favoarea lor, evident. În timp ce tu te usuci, paraziții înfloresc de pe urma ta. Se vede în privire, li se citește în zâmbet, în felul în care merg, în felul în care îndrăznesc să îți ceară, în “inocența” cu care te manipulează să faci lucruri pe care firesc și normal ar fi să le facă pe cont propriu.

Nu au conștiință, nici moralitate

Paraziții te manipulează cu tactici meșteșugite. În cele din urmă, ajungi să crezi că tu ești cel care nu poate supraviețui fără ei, nu invers, cum stau practic lucrurile. Teoretic, paraziții te trec prin foc și sabie, prin sentimente de vină, rușine sau frică dacă ai curajul să spui “nu” sau dacă le adresezi o scurtă rugăminte de a te ajuta.

Paraziții găsesc mereu scuze umile pentru a nu face ceva și destul de justificabile pentru ca tu să te simți vinovat că le-ai cerut așa ceva. Dependenți de tine, paraziții te fac să crezi că tu ești dependent de ei. Nu au conștiință, nici moralitate, nici simțul dreptății sau al contabilității atunci când vine vorba de “a da” și “a lua”. Te percep drept slab în ciuda a tot ce faci pentru ei. Descoperă în fiecare “da” pe care îl spui opțiunea ușoară de a trăi pe seama altcuiva cu orice preț, emoțional, financiar sau chiar fizic, iar în timp ce ei sunt fericiți fiindcă primesc, primesc și iar primesc, tu suferi fiindcă mai mult de atât nu poți să dai.

Relațiile sănătoase sunt cele reciproce

În biologie, simbioza este o relație simplă și în ton cu natura. Două organisme sunt într-o relație reciprocă, de pe urma căreia beneficiază și trag foloase ambele. Dacă de pe urma unei relații dintre două organisme beneficiază unul singur, atunci avem de-a face cu o relație parazit. Organismul gazdă mereu dă, iar organismul parazit întotdeauna primește.

Căsătoria și relațiile de iubire sunt menite să fie relații reciproce, nu relații parazit. Ce poate să fie mai frumos și mai natural decât doi oameni care aduc într-o relație tot ceea ce au ei mai bun? Ce poate fi mai frumos decât doi oameni care, în ciuda faptului că aduc într-o relație și slăbiciunile și defectele lor, încearcă să le cizeleze și se simt mai fericiți împreună decât separat? Ce poate fi mai frumos decât să oferi din inimă, fără să te simți obligat sau vinovat?

Relațiile reciproce sunt varianta sănătoasă, pentru că ambii parteneri se simt inspirați să fie mai buni, mai răbdători, să dea tot ce au mai bun, pentru că nu vor simți frustrare, nu se vor simți nemulțumiți, înșelați, manipulați sau prostiți. Indiferent dacă ești partenerul-gazdă sau partenerul-parazit, ar fi bine să înțelegi că o relație parazit nu este sănătoasă și nu poate dura la nesfârșit.

Caracteristicile unei relații-parazit

Te afli într-o relație-parazit dacă:

- petrecerea timpului alături de partenerul tău te epuizează și te sleiește spiritual, emoțional sau chiar fizic;

- ți se cer în permanență favoruri până la limita în care pot fi considerate abuzive sau excesive (dacă favorurile vin doar de o singură parte și reciprocitatea lor este aproape nulă);

- te afli permanent în postura de “salvator al celuilalt” și celălalt recurge în permanență la tine pentru a-i rezolva propriile nevoi sau probleme;

- partenerul îți solicită ajutorul în orice aspect al vieții chiar dacă uneori chestiunile în care ți se cere sprijinul pot fi rezolvate cu ușurință de către oricine;

- atunci când soliciți la rândul tău o favoare sau ai nevoie de sprijinul și ajutorul partenerului, te lovești de un refuz clar justificat prin motive și scuze diverse. Practic, partenerul tău este incapabil să îți ofere sprijin atunci când ai nevoie. Uneori, celălalt poate manipula într-o așa măsură încât te poate face să te simți vinovat că ai îndrăznit să ai asemenea “pretenții”;

- simți că porți nu doar responsabilitatea propriei vieți, ci și a vieții partenerului tău;

- majoritatea conversațiilor se învârt în jurul nevoilor partenerului tău;

- partenerul tău pare adesea că este plictisit cu tine și îți solicită bani pentru a se distra;

- ai o problemă care te îngrijorează și vrei să o discuți cu partenerul tău, însă după câteva minute de conversație îți spune: “Sunt prea obosit să vorbim acum, am nevoie să dorm”;

- ești singurul care plătește cheltuielile casei, deși locuiți împreună;

- ai manifestat disponibilitate pentru a-l asculta pe partenerul tău plângându-se toată noaptea despre felul în care se simte fiindcă nu și-a găsit un job, însă dimineața tu ești cel care trebuie să se ducă la muncă pe jumătate adormit, în timp ce partenerul stă în pat toată ziua, dormind și odihnindu-se.

Luați măsuri urgente dacă vă aflați într-o astfel de relație!

 

Lasă un comentariu