PRIVITUL LA TELEVIZOR AFECTEAZĂ MEMORIA VERBALĂ A CELOR TRECUȚI DE 50 DE ANI

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Londra, citați de descopera.ro, susțin că persoanele trecute de 50 de ani, care se uită la televizor timp de câteva ore în fiecare zi, riscă să fie afectate de declin cognitiv.

“De peste un deceniu a existat un interes științific cu privire la efectul obiceiului de a privi la televizor asupra cogniției, însă mare parte din această literatură s-a concentrat asupra copiilor.

Mult mai puțină atenție a fost acordată efectelor privitului la televizor asupra celuilalt capăt al ciclului de viață, în ciuda faptului că timp de peste 25 de ani s-au emis ipoteze potrivit cărora privitul în exces la televizor poate contribui la dezvoltarea demenței.

De această dată, în cadrul studiului nostru, am analizat date de la 3.662 de adulți de 50 de ani și peste această vârstă, prelevate în perioadele 2008-2009 și 2014-2015.

Astfel, am constatat că persoanele care s-au uitat la televizor mai mult de trei ore și jumătate pe zi au manifestat, în medie, o diminuare cu 8-10% a memoriei verbale de-a lungul perioadei de șase ani.

În cazul adulților care au petrecut mai puțin timp în fața televizoarelor s-a observat un declin de circa 4-5% a memoriei cuvintelor și limbajului.

Deși privitul la televizor poate avea și beneficii, cum ar fi cele educative, în urma vizionării documentarelor, sau pentru relaxare, ca modalitate de reducere a stresului, acest studiu sugerează în general că adulții cu vârsta peste 50 de ani ar trebui să încerce să se asigure că privitul la televizor este echilibrat cu alte activități constrastante, întrucât privitul la televizor este o activitate pasivă, ce poate reduce cantitatea de timp dedicată activităților cu efect stimulator, precum lectura”, explică oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu