LA REGHIN A AVUT LOC LANSAREA ALBUMULUI “100 DE ANI DE TRADIȚII ROMÂNEȘTI”

Distribuie pe:

Vineri, 1 martie, la Casa de Cultură “Eugen Nicoară” Reghin a avut loc lansarea albumului “100 de ani de tradiții românești”, albumul fiind editat la parametri grafici de cea mai înaltă calitate, și este unul dintre proiectele organizate de Primăria Reghin, contând pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri și a Anului European al Patrimoniului Cultural. Lansarea a fost moderată de muzeograful Simona Loredana Bogdan care a spus “Albumul «100 de ani de tradiții românești» imortalizează pentru eternitate momentul paradei portului popular din cadrul Zilelor reghinene 2018. Acest eveniment a avut o primă parte care s-a desfășurat anul trecut în cadrul Zilelor reghinene. A fost o paradă a portului popular prin care noi am încercat să marcăm Centenarul Marii Uniri. Au fost 100 de costume populare ale unor colecționari”, a spus Simona Loredana Bogdan.

“Albumul este alcătuit din două părți. În prima parte sunt prezentate 100 de costume populare din diverse zone ale României, costume foarte frumoase, care merită transmise mai departe, iar a doua parte constituie imagini din arhiva fotografică a muzeului reghinean. Am ales aceste imagini pentru a vedea evoluția, în timp, a costumului popular mureșean și a unor comunități din jurul Reghinului”, a conchis Simona Loredana Bogdan.

Echipa care a realizat albumul a fost felicitată de primarul municipiului Reghin, Maria Precup, apreciind evenimentul ca unul inedit și, în același timp, pentru perpetuarea tradițiilor populare.

“Continuarea și extinderea acestui proiect, de către colegele noastre de la cultură, a fost în opinia mea o foarte mare realizare, mai ales că un astfel de eveniment a fost organizat în cadrul Zilelor reghinene 2018. Am făcut un lucru necesar pentru păstrarea tradiției poporului nostru, în contextul în care globalizarea câștigă din ce în ce mai mult teren. Aprecierea cetățenilor pentru acest proiect a fost pe măsură, de aceea colegele mele au considerat ca evenimentul să fie reflectat într-un album care să rămână după noi”, a spus Maria Precup. Totodată, a mulțumit și colecționarilor care și-au adus aportul la realizarea proiectului. După lansarea albumului, mai mulți invitați și-au spus părerea despre această lucrare de excepție. Printre invitați s-a aflat și Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș, care a spus “Ceea ce înseamnă costumul popular tradițional, înseamnă efectiv identitatea noastră. Pierzându-ne această identitate, parafrazându-i, probabil, pe mulți alții, devenim din popor, populație. Adică, statistică și nu mai contăm. Din fericire, în spațiul românesc se întâmplă un fenomen extraordinar, renașterea costumului tradițional. Probabil că impactul primar l-a avut asupra acestui fenomen includerea în patrimoniul UNESCO”. Florin Bengean, directorul Bibliotecii municipale “Petru Maior” Reghin, a spus: “Cred că rar ne este dat să vedem asemenea lucrare, realizată în astfel de condiții grafice. Bineînțeles că vorbim aici de uniunea unei echipe deosebite, îmi aduc aminte de cuvântul Mitropolitului Dosoftei, care atunci când a terminat de tipărit «Psaltirea în versuri» a spus așa: am realizat această carte cu trudă și cu osârdie mare. Cu siguranță că și această carte s-a realizat cu foarte multă trudă și cu multă osârdie, cu multă muncă, cu nopți nedormite, însă, cum s-a mai spus aici, este un volum document, este un volum care se referă la Centenar și care apare aici, deoarece Reghinul, în peisajul etnografic românesc, are o identitate proprie, o identitate bine conturată”.

La finalul lansării albumului, Maria Buciu Crișan, din Sânmihaiu de Pădure, rapsod popular, a cântat o doină răsplătită cu aplauze de cei prezenți.

 

Lasă un comentariu