FEMEI DE SUCCES - AGENT ȘEF ADJUNCT DE POLIȚIE ANA-MARIA CIUI - COMPARTIMENTUL DE ANALIZĂ ȘI PREVENIRE A CRIMINALITĂȚII DIN CADRUL INSPECTORATULUI JUDEȚEAN DE POLIȚIE MUREȘ

Distribuie pe:

“Femeia este al cincilea anotimp, în care natura se odihnește, amintindu-și toate florile primăverii, toate privighetorile verii, toți strugurii toamnei și toate ninsorile iernii” (Grigore Vieru)               

“Mă onorează această posibilitate de a împărtăși din trăirile și experiența mea, cititorilor dumneavoastră! Am îmbrățișat profesia de polițist în urmă cu aproximativ 13 ani, iar de zece ani fac parte din echipa de prevenire a Inspectoratului Județean de Poliție Mureș. Am avut șansa să lucrez alături de oameni minunați, de la care am învățat multe lucruri extraordinare!

Pentru mine, succesul înseamnă a te cunoaște pe tine însăți, în mod real, a-ți cunoaște și stabili valorile interne și a găsi modalități exterioare prin care sa canalizezi acele crezuri interne.

În cazul meu, am avut întotdeauna un instinct puternic de a-mi proteja copilul meu, familia, prietenii, colegii, precum și un cod de valori intern, bazat probabil pe tradiția creștină, în care bunicii noștri ne-au crescut. Cred că axa valorică este o componentă esențială a personalității umane și cred că este important să internalizăm acele crezuri pe care le considerăm profund umane, cum ar fi să tratezi pe celalalt așa cum ai vrea tu să fi tratat. Valorile noastre să fie bazate pe încrederea într-o instanță morală superioară, care este, necontenit, bună și dreaptă, și care ne călăuzește pașii în această viață, și să găsim modalități potrivite pentru a externaliza acele valori și convingeri interioare. Mai cred că viața este un proces de învățare și formare, în care este important să integrezi lecțiile de viață, să înveți din greșeli, să nu te compari cu alții, pentru că fiecare este unic și are propria poveste de viață. Personal, nu cred în competiția dintre oameni, dar cred în colaborarea dintre ei. Cred în contribuția pe care fiecare o poate aduce în cadrul unei echipe, dacă vorbim din punct de vedere profesional, unde fiecare își pune în valoare abilitați personale pentru atingerea unui scop comun. Același lucru este valabil și în viață!

Cum am spus, este important să mă cunosc pe mine, să îmi cunosc valorile, iar activitățile pe care le întreprind să fie congruente cu acele valori. Dacă eu, personal, cred în justiție, în respectarea legii și în datoria sacră de a ne proteja unii pe alții, voi căuta să îmi exprim aceste crezuri într-o profesie care să mi se potrivească. Acesta este sfatul meu pentru oricine. Să se cunoască pe sine, să determine ce este important pentru el și ce îl definește ca persoană, să își găsească pasiunea și să încerce să își urmeze visul. Să nu aleagă o meserie sau școală, pentru că așa au făcut vecinii, prietenii, pentru că se câștigă bine sau să demonstreze ceva, cuiva. Nu! Să stabilească ce îl pasionează, la ce e bun, ce îl bucură pe el, ce îl împlinește ca om, și să ia astfel o decizie.

Și, iarăși, să ținem minte că noi, oamenii, suntem ființe relaționale și avem nevoie unii de alții. Învățăm unii de la alții, ne formăm unii pe alții, ne bazăm unii pe alții. Desigur, ne și dezamăgim și ne rănim unii pe alții. De aceea este important să ne dezvoltăm capacitatea de a ne recunoaște greșelile, să încercăm să le reparăm și să încercăm să fim mai buni. Nu mai buni decât alții, pentru că, așa cum am spus, fiecare persoană este unică, dar eu, cel de mâine, să încerc să fiu puțin mai bun decât eu cel de ieri, încercând să integrez în viața mea toate lecțiile bune și de folos și să încerc să las în urmă, să renunț la acele obiceiuri care s-au demonstrat dăunătoare mie sau celor din jur.

Aceasta este definiția succesului personal pentru mine. Să am un sistem intern de referință, care, în cazul meu, este bazat pe tradiția creștină, și care constituie de fapt etalonul moral al oricărei societăți umane, să îmi amintesc să ofer și să cer ajutor, să tratez pe celălalt așa cum eu îmi doresc să fiu tratat și să credem în capacitatea noastră umană de a fi mai buni.

Și pentru că tot vorbim de Ziua Femeii, mai presus de toate, pentru mine, succesul se materializează în îmbrățișările din inimă, oferite de fiica și de nepoțica mea, în zâmbetul mamei mele și în susținerea necondiționată oferită de sora mea!

O primăvară frumoasă, tuturor!

La mulți ani!”

Lasă un comentariu