ÎN MATERNITĂȚILE DE STAT, ASISTENTELE ȘI INFIRMIERELE, PERCEPUTE CA INDIFERENTE FAȚĂ DE NEVOILE MAMEI ȘI COPILULUI

Distribuie pe:

Dintr-un studiu realizat recent de Asociația din Grijă pentru Client printre femeile din mediul rural și urban, care au născut în maternități publice și private în ultimele 18 luni, aflăm că 60% dintre femeile care ajung într-o maternitate de stat recunosc că au dat mici atenții atunci când au fost internate pentru a da naștere, tot atâtea declarându-se nemulțumite de infirmiere și de asistente, pe care le acuză de lipsă de comunicare, de indiferență și de comportament inadecvat cu bebelușii.

Cele mai multe nașteri, prin cezariană

Potrivit studiului, 64,13% dintre nașteri au fost prin operație cezariană, care nu a fost întotdeauna argumentă medical, 3% dintre femeile participante la studiu spunând că medicul lor ginecolog a insistat ca nașterea să fie una prin cezariană, fără nicio explicație medicală.

“Este necesară o schimbare de atitudine, ce nu se va produce de la sine. Este esențial ca fiecare unitate medicală, publică ori privată, să investească în perfecționarea continuă a personalului medical, și nu doar profesional.

Comunicarea este o necesitate într-un act medical de calitate, iar programele de training și serviciile de monitorizare tip mystery shopping își dovedesc utilitatea, pornind de la principiul cum ai putea să îmbunătățești ceva ce nu este evaluat și măsurat?”, afirmă Cosmina Voichița Meseșan, președintele Asociației din Grijă pentru Client.

Gravidele își plătesc analizele și ecografiile

Indiferent dacă au născut la stat ori în sistemul medical privat, două treimi dintre femeile participante la studiu susțin că și-au plătit analizele și ecografiile, în special cele de morfologie fetală. Un sfert dintre ele susțin că au primit această recomandare - de a merge în sistemul privat - de la medicul care le supraveghează sarcina.

“Infrastructura și accesul în timp util, uneori de la o zi la alta, la servicii medicale de calitate (ceea ce implică aparatură de ultimă generație), determină multe viitoare mămici să meargă în clinicile private pentru analize de sânge ori monitorizare cardiacă, de exemplu.

Vorbim despre un pachet complex de investigații și de proceduri, multe nedecontate de stat. Cu atât mai mult când vine vorba despre ecografii morfo-fetale, care se fac în intervale bine stabilite, la vârste specifice de sarcină, și pentru care nu poți aștepta”, susțin realizatorii studiului.

Lipsesc specialiștii în alăptare

Lipsa specialiștilor în alăptare este încă o problemă cu care se confruntă frecvent proaspetele mame. Mai puțin de jumătate dintre ele afirmă că au primit, în maternitate, informații relevante și ajutor în privința modului de alăptare. Situația este similară când vine vorba despre îngrijirea bebelușului. Deși mamele care nu erau la primul copil spun că atitudinea personalului medical s-a mai schimbat în ultimii ani, evoluția nu este considerată una semnificativă.

“Femeia care merge să nască este într-o stare vulnerabilă și, din păcate, sunt situații în care se confruntă cu lipsă de respect, limbaj agresiv sau umilințe din partea personalului medical, tocmai în momentele care ar trebui să se transforme în amintiri minunate”, concluzionează realizatorii cercetării.

***

Studiul a fost realizat în perioada ianuarie - februarie 2019, pe un eșantion de aproape 200 de femei, care au născut în ultimele 18 luni, în cadrul programului “Empatie sau indiferență?”, derulat de organizația nonguvernamentală Asociația din Grijă pentru Client, cu susținerea echipei AmNascutAcolo.ro.

Lasă un comentariu