PROVOCĂRI MAJORE PENTRU PRODUCĂTORII DE SFECLĂ DE ZAHĂR

Distribuie pe:

Cu prilejul Grupului la nivel înalt privind zahărul, cultivatorii de sfeclă din Europa fac un apel urgent către Comisie și statele membre.

La un punct crucial de cotitură în ceea ce privește sustenabilitatea creșterii sfeclei de zahăr și a unei crize fără precedent a pieței zahărului în UE, cu prețurile la zahăr și sfeclă la niveluri scăzute, președintele CIBE, Eric Lainé, a subliniat, în cadrul Grupului la nivel înalt pentru zahăr, cele trei provocări majore cu care producătorii de sfeclă de zahăr trebuie să se confrunte: productivitatea și competitivitatea, rezistența și adaptarea la piețe. CIBE îndeamnă instituțiile UE să ia măsuri concrete pentru sprijinirea progresului în materie de dezvoltare durabilă a culturilor de sfeclă, în special în ceea ce privește produsele fitosanitare, evaluări ale impactului asupra mediului și economice, decizii bazate pe riscuri, calendarul adecvat și măsuri însoțitoare în materie de inovare și cercetare și dezvoltare; stabilirea, de urgență, a instrumentelor de gestionare a riscurilor funcționale (de exemplu, Instrumentul de stabilizare a veniturilor) și a rețelelor de siguranță (cum ar fi schema de zahăr pentru etanol și schema de control al aprovizionării) pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr pentru gestionarea piețelor extrem de volatile și a crizelor de piață; consolidarea poziției organizațiilor cultivatorilor de sfeclă de zahăr în lanțul de aprovizionare; să îmbunătățească în continuare transparența pe piețele de zahăr și de produse cu conținut ridicat de zahăr, precum și pe piețele de izoglucoză și etanol. De asemenea, se cere și oprirea în continuare a concesiunilor de acces pe piață și oprirea țărilor terțe să elimine zahărul pe piețele mondiale, se arată într-un comunicat de presă al CIBE (Confederația Internațională a Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Europa).

Președintele CIBE, Eric Lainé, declara “Cultivatorii de sfeclă europeni deplâng timpul pierdut și așteaptă strategia instituțiilor UE. Putem observa numai daunele majore din ultimii doi ani fără cote pentru sectorul nostru. Așa o risipă! Ce distrugere de valoare pentru fermele noastre și industria noastră! În prezent, sectorul intenționează să închidă fabricile din regiunile competitive, forțate să decidă în grabă, să preseze producătorii de sfeclă de zahăr, în timp ce noi ar trebui să ne bazăm pe punctele forte pentru a menține acest sector de excelență. În plus, deciziile recente privind setul de instrumente pentru protecția plantelor și lipsa disponibilității de alternative durabile pune în pericol investițiile din ultimul deceniu și capacitatea sectorului de a atrage investiții suplimentare. Este timpul să acționăm mai degrabă pe rațiuni decât pe ideologie, să fim pragmatici și să așteptăm cu nerăbdare să atragem în continuare inovare, precum și pe cultivatorii de sfeclă”.

Lasă un comentariu