LA CASA IANCULUI - SECUNDA DE PĂMÂNT DIN ORIZONTUL BUNEI VESTIRI

Distribuie pe:

Miercuri, 27 martie 2019, din Casa Iancului, casa gândurilor înalte și sentimentelor profunde, au plecat pe calea cerului vibrațiile cuvintelor adunate în rama unui singur portret, cel al jurnalistului, poetului, tribunului, ostașului, omului, nemuritorului LAZĂR LĂDARIU. Au plecat însoțite și de lacrimile fratelui său mai mare, Mihai Lădariu, care, prezent la eveniment, nu a reușit întru totul să își păstreze oglinzile sufletului uscate. Au plecat cu alonja adâncă a arabescurilor fine imprimate de domnul Valentin Marica, convingând în vibrația lor că întreaga operă a lui LAZĂR LĂDARIU trebuie să fie cuprinsă într-o singură carte, o carte uriașă, care să poată fi privită toată, dintr-odată, în marea și intensa ei greutate, convingând totodată că o astfel de creație este necesar a fi tipărită pe foi volante pentru a fi distribuită oricui și tuturor, în așa fel încât fiecare român să primească o parte din LAZĂR LĂDARIU.

Și nu a fost o singură vibrație și nu a fost un singur cuvânt, căci nimic, niciodată, nu va fi îndeajuns să acopere golul lăsat în urmă-i.

S-au adunat vibrațiile cuvintelor celor sosiți de la Luduș, Iernut, Reghin și Târnăveni, ca într-un pelerinaj omagial la Casa Iancului.

Domnul Florin Bengean a scos din firul ierbii de acasă culoarea amintirilor acelui LAZĂR LĂDARIU care a urmat un drum de munte fără a ieși din înțeleptul sfat părintesc de-a face numai bine, iar dacă nu poți, să nu faci niciodată rău, doamna Viorica Feierdan a deschis cufărul imens în care s-au adunat faptele prin care acesta a făcut să înflorească speranțele tinerilor poeți, prozatori și jurnaliști români din Transilvania, fiecare dintre toți cei care au simțit nevoia să contribuie la întreaga vibrație de suflet desăvârșind cromatica secundei de pământ. O altfel de cromatică a adus domnul Ioan Astăluș, cel de sub mâinile căruia prind viață lemn, piatră, metal și până la bob de orez, toate ofrandele pământului, cel care de această dată și-a manifestat dorința de a dărui eternității chipul lui LAZĂR LĂDARIU concretizat într-un bust care își va găsi locul la Sărmașu, alături de busturile marilor domnitori români.

Vibrații înalte au fost culese și în Ediția omagială Lazăr Lădariu a revistei “Orizonturi Mureșene”, pe care Liga Scriitorilor Români - Filiala Mureș a prezentat-o în această zi ca ofrandă adusă veghetorului din stele de-acum, LAZĂR LĂDARIU. Nume cunoscute ale vieții culturale mureșene și ale vieții politice transilvane, și nu numai, și-au pus amprenta asupra slovelor cuprinse în acest material, care se dorește o aducere-aminte a ceea ce a reprezentat LAZĂR LĂDARIU pentru rotunjirea trăirilor de neam și țară, a culturii și frumosului românesc.

În cadrul evenimentului, moderat de Ioan Berța, au mai luat cuvântul pentru a aduce omagii: Petru Lechințan, Ilarie Opriș, Petru Nemeș, Mihai Stavilă și Dorian Marcoci. Evenimentul a deschis cu adevărat acea secundă de pământ îndreptată spre orizontul din care LAZĂR LĂDARIU ne privește și ne veghează.

 

Lasă un comentariu