5 ÎNTREBĂRI DESPRE SARE

Distribuie pe:

Aportul zilnic de sare al unui adult sănătos nu ar trebui să depășească șase grame zilnic, dar el poate ajunge cu ușurință la zece grame sau chiar mai mult.

Care este rolul sării în organism?

Consumul moderat de sare este esențial bunei funcționări a organismului. Într-un gram de sare există 400 mg de sodiu. Acesta joacă un rol esențial în menținerea echilibrului diverselor lichide din organism, în hidratarea celulelor, în contracția musculară și în transmiterea fluxului nervos. Sodiul permite celulelor să absoarbă nutrienții și să elimine reziduurile din organism.

De ce este periculos excesul?

În cantități mari, sodiul din organismul nostru este eliminat prin urină. La fiecare gram de sodiu se elimină însă și 60 mg de calciu. Acest lucru mărește riscul de apariție a osteoporozei. În plus, deoarece reține apa, un consum excesiv de sare crește tensiunea arterială. Un consum mai mare de 10 grame de sare pe zi poate chiar dubla riscurile de apariție a cancerului de stomac, susțin specialiștii. Doza zilnică normală de clorură de sodiu (sare de bucătărie) este de două-cinci grame pentru copii și de cinci-zece grame pentru adulți.

Favorizează celulita și îngrășarea?

Consumul excesiv de sare poate duce în timp la apariția celulitei, pentru că este favorizată retenția de apă. Pe de altă parte, nu sarea îngrașă. E drept, aceasta mărește apetitul și poate duce la un exces alimentar, dar nu este răspunzătoare direct pentru luarea în greutate.

Care este cea mai bună sare?

Sarea marină este superioară sării de masă obișnuite. Ea conține mai mult de 70 de minerale diferite, de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa normal. În plus, sarea de mare conține mai puțin sodiu decât cea de masă: 84 la sută, comparativ cu 98 la sută.

Cele mai sărate alimente

Carnea, mâncarea semipreparată sau de tip fast-food, biscuiții sărați, mezelurile, sosurile, unele brânzeturi, pâinea sau dulciurile sunt cele mai sărate alimente. De aceea, specialiștii recomandă citirea cu atenție a etichetelor și evitarea consumului de alimente bogate în sodiu. Este bine de știut că anumite ape minerale pot conține trei-patru grame de sare într-un litru. Iată ce alimente conțin sare în exces:

ALIMENT - mg/100 g

Cărnuri și pește afumat - 2.000 până la 10.000

Sosuri industriale - 1.000 până la 1.500

Biscuiți sărați - 1.000

Brânzeturi sărate - 400 până la 2.000

Pâine - 600 până la 800

Chipsuri - peste 1.000

Ce afecțiuni previne sarea iodată?

Iodul este un element de care organismul nostru are nevoie, dar puțin răspândit în țara noastră. De aceea, se recomandă sarea iodată. Carențele în iod duc la deficiențe mintale și scad sinteza hormonilor tiroidieni, ceea ce duce la apariția gușei și a cretinismului. Cele mai grave efecte apar în timpul sarcinii sau în primii ani de viață. În lume, 38 de milioane de bebeluși se nasc cu această carență și 18 milioane din aceștia suferă de deficiență mintală. Administrarea de iod gravidelor previne cu 10-15 la sută aceste probleme.

Lasă un comentariu