ASOCIAȚIILE CARE LUPTĂ PENTRU AUTOSTRADA TÂRGU-MUREȘ - IAȘI CER SOCOTEALĂ GUVERNULUI

Distribuie pe:

Într-o scrisoare adresată Guvernului, asociațiile “Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, “Împreună pentru A8”, “Moldova vrea Autostradă” și “Pro Infrastructură” cer informații și documente lămuritoare cu privire la punerea în aplicare a Legii 291/2018, numită și Legea Autostrăzii Unirii, votată în Parlament la sfârșitul anului trecut și solicită Executivului și Ministerului Transporturilor informații despre stadiul proiectului. Semnatarii solicită, inclusiv, explicații privind renunțarea la fondurile europene în favoarea unui prezumptiv parteneriat public-privat pentru realizarea autostrăzii A8 Târgu-Mureș - Iași.

Acesta este primul pas pe care asociațiile menționate îl fac în intenția de a acționa în judecată Guvernul României pentru nerespectarea Legii privitoare la construirea autostrăzii: “Noi nu punem sub semnul întrebării voința Guvernului de a realiza obiectivul de investiții asumat prin Lege, dar considerăm că de această dată nu mai este în discuție voința unei părți sau a alteia, ci este strict în discuție modul de aplicare a unei legi, cu consecințele și răspunderile care decurg în situația în care legea este sfidată”, se arată în scrisoarea citată. Prin intermediul acesteia, organizațiile au solicitat guvernanților documente precum nota conceptuală, tema de proiectare, studiul de prefezabilitate, studiul de fezabilitate, proiectul pentru autorizarea lucrărilor și proiectul de execuție.

“Dacă documentele cerute de noi sunt în diferite stadii de elaborare (sau în procedură de atribuire a contractelor care au ca obiect elaborarea lor), vă solicităm să ne transmiteți calendarul executării acestor documente și sumele estimate pentru fiecare în parte, astfel încât să se aibă în vedere întregul obiectiv”, se mai arată în scrisoare.

În Legea 291/2018 se precizează că Guvernul trebuia să demareze procedurile necesare pentru realizarea autostrăzii A8 Ungheni - Iași - Târgu-Mureș în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

În prezent, tronsonul Târgu-Mureș - Târgu Neamț este în fază de licitație pentru completarea studiului de fezabilitate, în timp ce tronsonul spre Iași (fără porțiunea până la Ungheni) a făcut obiectul unui studiu de fundamentare aprobat recent de către Guvern.

Pentru acest tronson, procedura de licitație ar urma să fie lansată până la sfârșitul lunii aprilie, dar, spre nemulțumirea asociațiilor, Guvernul vrea execuția autostrăzii prin parteneriat public-privat, mai precizează semnatarii.

Lasă un comentariu