CAMPANIE NAȚIONALĂ “DISTRUGE ZIDUL INDIFERENȚEI! TRAFICUL DE PERSOANE POATE FI PREVENIT”

Distribuie pe:

Campania Națională ,,Distruge zidul indiferenței! Traficul de persoane poate fi prevenit”, implementată de Centrul Regional Târgu-Mureș, este centrată pe exploatarea sexuală, care afectează segmentul persoanelor de sex feminin. În acest context, zilele trecute, în cadrul ședinței de lucru a echipei interinstituționale antitrafic, constituită la nivelul județului Harghita, a fost adusă în atenție renumita metoda de racolare “LOVERBOY”, care presupune câștigarea încrederii tinerei prin oferirea unei variante “mai bune” a vieții, folosindu-se “atenții” de genul unor mici cadouri, ieșiri la restaurante, plimbări cu mașini luxoase etc, care să o facă pe aceasta să aibă încredere totală în recrutor, astfel încât să creadă că nu poate trăi fără el. Devin, astfel, vulnerabile deoarece sunt lipsite de experiența vieții, încrezătoare, adesea naive, cred în dragostea pură, doresc să devină independente și își doresc un loc de muncă bine plătit. Discuțiile privind această campanie au presupus și vizionarea spotului video al campaniei în discuție, fiecare dintre participanți primind câte o mapă echipată cu materiale de prevenire, realizate pentru specialiști, ne spunea comisar șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela, coordonator al Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane.

 

NUMĂRUL VICTIMELOR ESTE ÎN SCĂDERE

În aceeași ședință, desfășurată la sediul Instituției Prefectului - Județul Harghita, a fost dezbătut și fenomenul traficului de persoane, cu prezentarea dimensiunii acestuia la nivel național, dar și la nivelul celor două județe aflate în aria de competență a Centrului regional Tg.-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane (respectiv Mureș și Harghita). Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane este Coordonator Național al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, având rolul de a desfășura activități de prevenire și monitorizare a acestui fenomen infracțional.

Conform datelor statistice, numărul victimelor este în scădere de la an la an. Astfel, instituțiile membre în această echipă sunt încurajate să continue activitățile de prevenire și combatere a traficului de persoane, de la nivel local, dar și să ia măsurile de asigurare și monitorizare a asistenței specializate pentru victimele acestui fenomen.

 

DIPLOME DE ONOARE PENTRU INITIATIVE ȘI SPRIJINUL CONSTANT

“Cu același prilej, au fost prezentate și principalele activități derulate de structura noastră, pe parcursul anului 2018, în colaborare cu partenerii din acest județ, unii dintre aceștia, pentru inițiativele și sprijinul constant, fiind premiați cu «Diplome de onoare» în semn de apreciere deosebită pentru contribuția adusă luptei împotriva traficului de persoane. Este vorba de Instituția Prefectului - Județul Harghita, Inspectoratul de Poliție Județean Harghita - Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității - și Inspectoratul Școlar Județean Harghita”, preciza comisar-șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela. Domnia sa adăuga și că ,,întâlnirea a creat prilejul stabilirii direcțiilor de acțiune pentru anul 2019, atât pe linia prevenirii fenomenului în discuție, cât și a implementării campaniei naționale amintite anterior. Mulțumim celor care au făcut posibilă această întâlnire într-un cadru deosebit, respectiv echipei Instituției Prefectului - județul Harghita”.

Lasă un comentariu