“GRI E CULOAREA SPERANȚEI”...

Distribuie pe:

Motto: “Vulturi treceau prin Dumnezeu deasupra noastră” (Lucian Blaga)

În urmă cu mulți ani, știind că iubesc pictura lui Marc Chagall, regretatul meu prieten, Valeriu Vaida - excepțional colecționar de artă (populară, în special) -  mi-a dăruit o ... Madonă albastră; așa am numit eu acel afiș, reprezentând un detaliu (probabil! - tabloul nu l-am regăsit în niciun album): chip de femeie veghind orașul deasupra căruia, în noapte, plutesc îngeri cu flori roșii în mâini. Cam tot în perioada aceea mă îndrăgosteam iremediabil de Bulgakov, citind și recitind, la nesfârșit, “Maestrul și Margareta”, fascinată, inclusiv (cum s-ar fi putut altfel!), de motanul zburător.  Iubeam acea lume - între vis și realitate, între zbor către înalt și cădere, conștientizându-i efemeritatea și așteptând, și atunci, ca și acum, ca totdeauna, de fapt, să se schimbe ceva important, nu doar decorul. Fiindcă nimic nu e veșnic - nici Binele, nici Răul. Doar Dumnezeu! “Panta rhei”! “Totul curge”, nimic nu rămâne neschimbat spunea bătrânul Heraclit - sau poate Simplicius din Cilicia, dar ce importanță mai are!?!  Nu știu, de fapt, ce ne-ar mai putea surprinde, în bine sau în rău. Dar, oare, unde am mai putea așeza Binele și Răul?

Aproximativ concomitent cu tragedia românească de la “Colectiv”, presa internațională titra, cu litere de o șchioapă, faptul că, în Italia, Papa Francisc își lansa  primul album de rock progresiv,  intitulat “Wake Up!”!

În România, cea cu aripile și inimile arse, rock-ul și adepții săi, inclusiv (sau mai ales!) cei morți au fost/sunt considerați încă, de către unii rămași cu mințile în Evul Mediu inchizitorial, sataniști, pedepsiți de justiția oarbă și divină. “Lumea piere și Papa cântă rock” - au comentat unii malițioși. Pe mine, ce-i drept, gestul m-a surprins, dar nu m-a scandalizat. Nu mă entuziasmează genul, recunosc, dar asta nu înseamnă că nu pot aprecia calitatea unui act artistic, dacă e cazul. Muzica e de două feluri: bună sau proastă. Suveranul pontif o fi un papă atipic, mi-am spus.

“Ideea acestui album s-a născut în momentul în care papa Francisc a ieșit în balconul de la Vatican și s-a adresat mulțimii, în primul său discurs, în felul următor: «Dragi frați și surori, bună seara!», a declarat Don Giulio Neroni, producătorul și directorul artistic al discului. Grație acelui «Bună seara!», am văzut că acest papă era complet diferit de toți ceilalți. Pentru că, în ultimii 2000 de ani, niciun papă care a ieșit prima dată în balconul pontifical nu a spus «Bună seara!». Toți au spus «Domnul fie cu voi!» sau «Pacea fie cu voi!».” Albumul conține 11 piese, în care se regăsesc fragmente din discursuri publice susținute de papa Francisc în limbile spaniolă, italiană, portugheză și engleză, combinate cu ritmuri pop, rock, și imnuri creștine în viziunea unor muzicieni contemporani. A fost lansat la nivel international pe 27 noiembrie 2017, melodia din titlu - “Wake Up! Go! Go! Forward” - fiind prezentată, în premieră, pe site-ul revistei Rolling Stone, cu prilejul vizitei în SUA a Suveranului pontif. O parte din încasările rezultate din vânzarea discului de debut al suveranului pontif au fost donate unui fond de ajutorare a refugiaților,  informa Reuters, potrivit Mediafax.

HOPA! Dar, deodamdată,  să fim de bună-credință, ca în bancul cu vărul de la Dorohoi! Deci, nu e ce vedem noi! Fiindcă, la începutul anului în curs, după opt secole de război rece și încleștări cu pretext inclusiv religios, Suveranul Pontif, după opt sute de ani de război rece sau... efectiv, între creștini și musulmani, Papa Francisc a devenit primul cap al Bisericii catolice care a vizitat Peninsula Arabă, declarând “Anul 2019 - Anul Toleranței”! Frumos, dar tot ca în bancul cu vărul de la Dorohoi! În Emiratele Arabe Unite trăiesc peste un milion de romano-catolici. În consecință, oficialii de la Vatican au transmis că doresc o prezență mai puternică a Bisericii Catolice în Emiratele Arabe Unite. Papa Francisc a fost întâmpinat la sosire de prințul Mohammed bin Zayed al-Nahyan, personalitate politică influentă, mândru de “coexistența pașnică” între religiile din țara sa. Acesta i-a remis Papei Francisc un act notarial, datat din 1963, care oferea un teren pentru construirea primei biserici catolice în Emiratele Arabe Unite.”

Emiratele Arabe Unite sunt criticate de ONG-uri pentru intervenția lor militară din Yemen, începând din 2015, alături de formațiunile aflate la putere, aflate în război cu rebelii Houthis. Măcar la modul declarativ, autoritățile din Emiratele Arabe Unite interzic orice exploatare politică a religiei, în special de către islamiștii din mișcarea Frăția Musulmană. În 2014, s-au alăturat coaliției internaționale antijihadiste din Siria, pentru a-și demonstra “toleranța zero față de extremism”, și au interzis apoi 83 de grupări considerate teroriste, fiind preocupate sistematic și minuțios de imaginea țării cu o populație alcătuită de peste 85% din expatriați de toate naționalitățile și toate religiile. “Este o țară care încearcă să fie un model de coabitare”, a declarat Papa Francisc, cerând lumii musulmane - lideri politici, religioși și universitari - să condamne fără ambiguitate terorismul, sursă a islamofobiei. “Am venit aici ca un frate!” - a fost declarația apoteotică a Papei Francisc, preluată de toată presa din Emiratele Arabe Unite. Suveranul Pontif i-a înmânat gazdei sale un medalion care prezintă o întâlnire din 1219, în plină Cruciadă, între Sfântul Francisc de Assisi și sultanul Malik al Kamil în Egipt, considerat un veritabil pilon vechi de 800 de ani al dialogului dintre musulmani și catolici.

Cum spuneam, în cursul vizitei sale de trei zile, Papa s-a întâlnit cu Ahmed al-Tayeb, imamul suprem al Moscheei al-Azhar, pe care îl vizitase și în Egipt, în 2017, și care a avut atacuri foarte dure la adresa jihadiștilor. Marele imam din Al-Azhar prezidează “Consiliul musulman al străbunilor”, o fundație creată în Abu Dhabi pentru a promova pacea, și care se afla la originea acestei reuniuni interreligioase internaționale. Aproximativ 700 de personalități aveau să participe la întrevedere, inclusiv patriahi ai bisericilor creștine orientale și rabini.

Un Papă atipic, ciudat, adesea punând răbdarea internațională la încercare - mai ales când pupă papucii liderilor musulmani - este poate cea mai controversată figură a Vaticanului, unii prelați considerându-l eretic, anticreștin, solicitându-se mai nou debarcarea lui din fruntea Bisericii Catolice.

Desigur, poate cel mai greu lucru pe lumea asta e să faci pe prostul!!!! Cu titlu informativ, voi traduce un fragment dintr-un  articol al scriitorului denunțător al Illuminaților, Leo Zagami, apărut în magazinul virtual de ultimă oră “La voix du Dieu” (“Chronique de Rome”, 6 mai 2019), care explică motivul pentru care Papa, “dominat de demoni puternici”,  ar fi semnat o alianță cu Emiratele Arabe, acestea lucrând sub îndrumarea și sub controlul Antichristului. El susține că Iezuiții au forțat această alianță cu Islamul, pentru că Vaticanul ar avea nevoie de noua tehnologie a roboților aflați în fabricație în Emirate. Deja au fost văzuți roboți pe străzile din Abu Dhabi - susține scriitorul. Ei procedează așa pentru a subjuga întreaga umanitate cu această tehnologie, scopul lor fiind ca întreaga lume să fie marcată cu semnul Fiarei - microcipul. Iertată să-mi fie aparenta lipsă de respect, dar eu am zâmbit. Oricând mi-aș dori asemenea “roboți” pe străzile din România - fiind, de fapt, niște super drone sau super mașini zburătoare pentru polițiști. Când ai aur, mult aur, multă minte, și nu furi, poți orice! Și, mai ales când hoților le zboară capetele fără prea multe procese și recursuri!

În fine!

Adevărul este altul, dramatic, teribil. Degringolada, spaima, crima, intoleranța sunt la ordinea zilei. Explozia demografică musulmană și mai ales imigrația dirijată amenință însăși viața planetei; ei vor fi imediat mai numeroși decât lumea creștină, iar propaganda proislamică este stipendiată fabulos.

Eu nu cred că Papa este anticreștin sau neapărat promusulman, ci doar că are o minte machiavellică și își calculează bine mișcările, mai ales în situația în care prelații săi, din cauza abaterilor de la dogmă, beneficiază de o vertiginoasă scădere de imagine publică. Și asta, când????  În situația în care, de pildă, ...”Statul Islamic a redeschis școlile elementare din regiunea siriană Deir e-Zor, dar a impus reguli stricte privind ce pot purta elevii și ce pot preda profesorii. Părinții din orașul Mayadin riscă amenzi sau chiar închisoare dacă nu își trimit copiii îmbrăcați în uniforme «în stil pakistanez» la școlile administrate de ISIS, se spunea într-o campanie locală lansată pe internet, citată de Syriadirect.org. Profesorii din Mayadin sunt plătiți cu 35 de “dinari” de argint ai Statului Islamic pe lună, iar fetele au voie să învețe doar până în clasa a patra. «Nu știu sigur cât valorează 35 de dinari ISIS, nimeni nu a văzut o astfel de monedă până acum», declara Abu Mujahid a-Shami, coordonatorul campaniei online împotriva școlilor Statului Islamic.  Clasele sunt segregate, în toate școlile, băieții și fetele învățând separat încă din clasa întâi.

Un fost profesor din orașul A-Raqqa a povestit că un coleg al său a fost pedepsit cu 30 de lovituri de bici, pentru că i-a învățat pe copii altceva decât ce prevede propaganda ISIS. Acesta a desenat o hartă a Siriei și a scris în jurul ei numele statelor vecine. Potrivit Statului Islamic, însă, nu există alte state în lume în afară de al lor. Toate școlile din Deir e-Zor și A-Raqqa au fost închise la începutul anului trecut de gruparea teroristă, care a acuzat influența corupătoare a «curriculei baahtiste». Predarea matematicii, muzicii, filozofiei, istoriei, geografiei și limbii franceze a fost interzisă. Ulterior, școlile au fost redeschise pentru scurt timp, dar închise la loc. “Principalul lor motiv a fost că educația dată în școlile de stat siriene era incompatibilă cu Islamul și inspira apostazia”, a explicat activistul sirian. El spune că acești copii cresc îndoctrinați și înconjurați de violență și reprezintă o generație pierdută pentru Siria. «Cea mai rea soartă pentru ei este să devină o generație needucată. Acești copii sunt obișnuiți să vadă arme și unii au asistat, probabil, la execuții publice. Soarta lor e în aer», a mai spus Abu Mujahid a-Shami. (adev.ro/nx0ckm)

Cert este faptul că, în ziua de 2 mai, la Roma, conform LifeSiteNews, în fața membrilor Academiei Pontificale reuniți la Vatican, Papa Francisc a făcut un APEL LA MONDIALIZARE, cerând crearea unui organ supranațional legal constituit, care să asigure respectarea Drepturilor Omului la Națiunile Unite. (“Le Pape a déclaré: «Lorsqu'un bien commun supranational est clairement identifié, il est nécessaire de disposer d'une autorité spéciale légalement constituée, capable de faciliter sa mise en œuvre ».)

Povestea e lungă. Deocamdată, atât!

“Eu am venit în numele Tatălui Meu, și nu mă primiți; vine altul, în numele Lui, și pe acela îl veți primi.” (Ioan V, 43.)

Teribilă clarviziune peste timp și OM! E vremea să ne dereticăm sufletele.

Lasă un comentariu