PREMIERUL VIORICA DĂNCILĂ ȘI MINISTRUL SĂNĂTĂȚII, SORINA PINTEA, LA TÂRGU-MUREȘ CONFIRMARE DE LA CEL MAI ÎNALT NIVEL: VA FI CENTRU DE MARI ARȘI, LA TÂRGU-MUREȘ!

Distribuie pe:

Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, au vizitat, joi, trei instituții medicale importante din Târgu-Mureș: Spitalul Clinic Județean, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș și Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu - Mureș. Prim-ministrul și ministrul Sănătății au discutat cu șefii de secții și de clinici, cu personalul medical și au avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții autorităților locale.

Târgu-Mureș - a anunțat Sorina Pintea - se numără printre cele patru centre de mari arși ce urmează a fi realizate (unul în Timișoara și două în București), fiind semnate, deja, contrac-tele pentru întocmirea studiilor de fezabilitate, investiția ridicându-se la peste 40 de milioane de euro, în cadrul unui proiect cu Banca Mondială. “Această finanțare există, studiul de fezabilitate este licitat, din acest moment avem cale liberă”, a precizat Pintea. Ministrul a afirmat, de asemenea, că pentru construirea celor patru bănci de țesuturi, a fost aprobată o Hotărâre de Guvern pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici, “așa că și această construcție merge înainte”, după ce și situația juridică a terenului a fost rezolvată.

La Târgu-Mureș, noul corp de clădire destinat Centrului va fi construit în apropierea SCJU, legat de acesta printr-o pasarelă, și va include bloc operator cu 25 de săli de operație, secție de anestezie terapie intensivă, cu 25 de paturi, precum și Unitatea de transfuzii sanguine și Stația de sterilizare. Potrivit conducerii SCJU, se estimează că lucrările de construcție a noii clădiri vor demara la începutul anului viitor și vor fi terminate în maxim 36 de luni. Echipa de medici și personal sanitar care va lucra în noul centru va urma cursuri de specializare și instruire la centrul de arși din Lyon, Franța. Potrivit managerului SCJU, dr. Claudiu Puiac, aparatura necesară funcționării secției de terapie intensivă și a blocurilor operatorii există deja, în proporție de 80%.

În altă ordine de idei, ministrul s-a arătat favorabil ideii ca orele de gardă să fie luate în calcul la stabilirea vechimii în muncă: “Dacă mă întrebați în calitate de manager de spital, spun că merită să fie incluse în vechime. Dar, pe de altă parte, trebuie să se facă o coroborare cu vârsta de pensionare. Este, totuși, un timp petrecut la locul de muncă”, a precizat Sorina Pintea (agerpres.ro).

În cadrul vizitei de joi, premierul Dăncilă a purtat, de asemenea, discuții cu medicii și personalul sanitar din unitățile vizitate, informându-se asupra problemelor și obstacolelor cu care se confruntă aceștia, încât, din cel mai consistent buget alocat Sănătății, până acum, să se poată face investițiile necesare, unitățile sanitare din județul nostru beneficiind, anul acesta, de peste 29 milioane de euro.

Potrivit datelor oficiale (ms.ro), în anul 2019, bugetul total alocat Ministerului Sănătății este de 11,137 miliarde de lei, cu 27% mai mare decât cel acordat în 2018. Pentru investițiile în Sănătate, Executivul a alocat 1,183 de miliarde de lei, față de 181,2 milioane în anul precedent.

Potrivit aceleiași surse, la SCJU Târgu-Mureș au fost aprobate fonduri în valoare de 10 milioane de lei pentru dotarea cu aparatură și echipamente medicale destinate tratamentului pacienților oncologici, înlocuirii echipamentelor învechite de la Compartimentul de transplant medular al Secției de hematologie, înființării unui centru de excelență în laparoscopie (achiziția a 10 laparoscoape de ultimă generație, în valoare totală de aproximativ 9 milioane de lei).

Lasă un comentariu