LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Miercuri, 22 mai, la Casa Iancului a avut loc o interesantă și instructivă conferință cu tema “Istorie, cultură și spiritualitate pe Valea Mureșului Superior”, susținută de dl. prof. dr. Valentin Marica, manifestarea continuând cu lansarea volumului Apuse vremi, autoare fiind doamna prof. Lucreția Cetină, din Subcetate.

Prima temă a constituit o impresionantă lecție de istorie, de adânc patriotism, de civism, de rememorare a unui loc mirific, Valea Mureșului Superior, cu personalități care au influențat istoria noastră - Miron Cristea, Eugen Nicoară, Vasile Netea, Iustin Handrea, Ion Vlasiu.

Dr. Valentin Marica a prezentat apoi cartea Apuse vremi, o monografie a localității Subcetate și a zonei, a acestui spațiu “suspendat în timp”, plin de trăire și curățenie sufletească, o autentică istorie a oamenilor de aici, totul ca într-o poveste frumoasă, transmisă de la-nceputul lumii, din generație în generație.

Autoarea a dedicat această carte fiului ei, mult prea devreme dus la cele veșnice, cunoscutul Nicolae Dan Cetină, jurist, mare iubitor de istorie, cel care a lăsat literaturii noastre traducerea unor celebre lucrări din literatura universală.

Completări și aprecieri despre autoare și familia ei au făcut: preotul Valentin Berbecaru, din comuna Subcetate, criticul de artă Viorica Herdean, prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop, precum și subsemnatul, după care, domnului dr. ing. Mihai Tomșa, membru marcant al societății noastre, i-a fost înmânată o diplomă, însoțită de cuvenitele felicitări, cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani. Clipa de poezie a fost susținută de poeții: Mircea Dorin Istrate, Dorian Marcoci și Silviu Rațiu.

Lasă un comentariu