ACCESUL LA FIȘA MEDICALĂ PROPRIE ÎI AJUTĂ PE BOLNAVI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la prestigioasa Universitate Harvard, citați de descopera.ro, susțin că atunci când medicii permit pacienților lor să își citească fișele medicale, aceștia vor fi mai deschiși la a accepta medicația propusă.

Citirea fișelor de către pacient este corelată, de asemenea, și cu creșterea înțelegerii efectelor medicației prescrise și cu o creștere a sentimentului de control asupra tratamentului.

“În studiul nostru, am folosit datele colectate de la 20.000 de pacienți din Statele Unite ale Americii, aceștia fiind beneficiarii unor tratamente în cadrul a trei instituții medicale care permit astfel de practici.

Conform studiului, pacienților le este permis accesul la propriile date medicale de către chirurgi, medici primari sau specialiști de mai mulți ani.

Împărtășirea acestor informații cu pacienții reprezintă o formă de intervenție noninvazivă și cu costuri foarte reduse.

Pacienții care au participat la studiu au raportat, odată cu permiterea accesului la datele și însemnările medicale asupra stării lor, un sentiment crescut de control asupra administrării medicației în proporție de 62%, o mai bună înțelegere a tratamentului aplicat (57%) și în proporție de 61% au raportat că se simt mai confortabili cu medicația.

De asemenea, 14% au declarat că, după ce și-au citit fișele, au fost mai înclinați să respecte programul de medicație după cum a fost prescris.

Deși împărtășirea consemnărilor medicale reprezintă o schimbare majoră în cultura medicală, ea nu implică costuri majore, datorită sistemelor electronice de stocare a datelor medicale, mai ales în condițiile în care nerespectarea recomandărilor medicale conduce spre costuri suplimentare”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu